Simpozionul Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu” revine pe scena Teatrului „Gong”
https://www.ziarulmetropolis.ro/simpozionul-national-actualitatea-cercului-literar-de-la-sibiu-revine-pe-scena-teatrului-gong/

Teatrul „Gong” Sibiu şi Revista „Euphorion” organizează, în perioada 13 – 14 mai a.c., cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului Naţional „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Accesul publicului se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Întâlnirea din acest an constă într-o serie de manifestări dedicate evocării, în primul rând, a tradiției culturale crescute în jurul Cercului Literar de la Sibiu, o grupare literară de orientare modernă, constituită în anii 1940 la Sibiu, continuatoare a ideilor liberal moderniste ale lui Eugen Lovinescu din perioada interbelică.

Programul propune atât mese rotunde pornind de la teme de interes, precum „Ștefan Augustin Doinaș și posteritatea lui critică” (anul acesta, pe 26 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Ștefan Augustin Doinaș, membru al Cercului Literar de la Sibiu și director de onoare al revistei Euphorion între anii 1990-2002) , prezentări de carte, lecturi și recitaluri de poezie. Tot în cadrul evenimentului va avea loc decernarea premiilor „Cercul Literar de la Sibiu” și „Ștefan Augustin Doinaș”. Dintre laureații edițiilor anterioare amintim: Ștefan Borbely, Mircea Cărtărescu, Al. Cistelecan, Ion Dur, Dinu Flămând, Viorica Guy Marica, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Ștefăniță Regman, George Vulturescu, Joachim Wittstock.

Vineri, prima zi a evenimentului, va începe la ora 17.00 cu un cuvânt de deschidere ținut de Dumitru Chioaru. Va urma o masă rotundă cu tema Ștefan Augustin Doinaș și posteritatea lui critică moderată de Al. Cistelecan, Nicolae Oprea și Mircea Braga. Ziua se va încheia cu recitalul poeților prezenți: Adrian Alui Gheorghe, Ioan Barb, Rodica Braga, Ligia Csiki, George Vulturescu, moderat de Ioan Radu Văcărescu.

Sâmbătă, la ora 10.00 Rita Chirian va prezenta revista Euphorion nr.1/2022 cu tema „Critică și valoare în literatură”, după care vor urma mai multe prezentări de carte: George Vulturescu (Ștefan Aug. Doinaș. „Tiparele eterne” și poetica orizontalității), Rodica Braga (Poeme în Mi bemol), Mircea Braga (În căutarea sensului), Al. Cistelecan (Fete pierdute. Notițe pentru o istorie a poeziei feminine românești), Nicolae Oprea (Puncte de reper în istoria literaturii române), Adrian Alui Gheorghe (Comunitatea artistică), Ioan Barb (Descântec pentru amăgit uitarea), Peter Demeny (Splendidul mistreț), Ion Dur (Cinste și gramatică), Ioan Radu Văcărescu (O sută și una de poezii; O grădină a poeziei), Dumitru Chioaru (Avatarurile lui Orfeu; Scene din orașul-vitraliu / Szenen der Kirchenfester-Stadt). Înainte de încheierea Simpozionului, prin decernarea premiilor ediției, actorul Emil Cătălin Neghină va susține un recital din poezia lui Ștefan Augustin Doinaș.

Invitații acestei ediții sunt: Adrian Alui Gheorghe, Ioan Barb, Rodica Braga, Mircea Braga, Al. Cistelecan, Attila Csiki, Ligia Csiki, Peter Demeny, Ion Dur, Emil Cătălin Neghină, Nicolae Oprea, George Vulturescu.

„Revista Euphorion” este un proiect editorial al Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu, instituție publică de spectacole ce își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Sibiu și a Primăriei Municipiului Sibiu.

*) În imagine, de la stânga la dreapta: Șt. Aug. Doinaș, I. Negoițescu, Lucian Blaga, Radu Stanca, Nicolae Balotă

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.