„Singură la nunta mea”, coprodus de Ada Solomon, în selecția programului ACID Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/singura-la-nunta-mea-coprodus-de-ada-solomon-in-selectia-programului-acid-cannes/

Pelicula „Singură la nunta mea/ Seule a mon mariage”, coproducţie Belgia-România, regizată de Marta Bergman, a fost selectată în programul ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion) al Festivalului de Film de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

Evenimentul va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul va fi proiectat în premieră mondială.

Produsă de compania belgiană Frakas, pelicula filmată în România și Belgia, îi are în rolurile principale pe românca Alina Șerban și belgianul Tom Vermeir.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este lungmetrajul de debut al Martei Bergman, născută la București, autoarea unor documentare despre comunitatea romă și problematica femeii în societatea contemporană. Producțiile sale au fost prezentate în festivaluri ca Visions du Réel și Leipzig Film Festival.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este povestea Pamelei, o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă. Trăiește cu copilul ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată unde împart același pat. Ea visează la libertate și se îmbarcă spre necunoscut, renunțând la tradițiile care o sufocă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul,dar și pe al fiicei ei. O poveste despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția.

Alina Șerban, născută într-o familie de romi din România, joacă rolul Pamelei. Actriță și regizoare, studiile ei de artă dramatică au dus-o de la București la Royal Academy of Dramatic Art din Londra și la Tisch School of the Arts din New York. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul „I Declare at My Own Risk”, fiind atât autoare cât și interpretă.

Pamela din „Singură la nunta mea” este primul ei rol principal într-un lungmetraj.

Tom Vermeir este actor de teatru și televiziune și muzician. În film este cunoscut din producția „Belgica” (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuție mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Șamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe și Jonas Bloquet.

Scenariul filmului este semnat de Marta Bergman, Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine și Katell Quillévéré, scriptul, de Andra Bărbuică, iar decorurile, de Marina Obradovic și Igor Gabriel. Muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Programul ACID a fost înființat în urmă cu 25 de ani și reprezintă o secțiune paralelă a festivalului de la Cannes care prezintă zece filme pe care Asociația le susține după lansare. Selecția făcută de cineaștii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze și străine, de ficțiune și documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Printre cei care au participat în secțiunea ACID se numără Kaouther Ben Hania („Le Challat de Tunis”), Olivier Babinet („Swagger”), Serge Bozon („L’Amitié”), Alain Gomis („L’Afrance”), Ursula Meier („Des épaules solides”), Yolande Moreau și Gilles Porte („Quand la mer monte”) și Justine Triet („La Bataille de Solférino”).

În 2009, în selecția ACID a fost inclus și filmul „Cea mai fericită fată din lume”, lungmetrajul de debut semnat de Radu Jude.

„Singură la nunta mea” este o producție a companiei belgiene Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, în coproducție cu Avenue B Productions și Zélila Films (Caroline Bonmarchand și  Sophie Leclercq), cu susținerea Rouge International (Julie Gayet și Nadia Turincev) din Franța.

Filmul este susținut de Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles, RTBF (Televiziunea Belgiană), Proximus, Wallimage (Wallonie), Screen.Brussels, Casa Kafka Pictures, Provinci Liège și Centre National du Cinéma et de l’Image Animée.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este cea de-a treia colaborare dintre Frakas Productions și Hi Film Productions, după lungmetrajele„Felicia, înainte de toate” și „Soldații. Poveste din Ferentari”.

Foto: Singură la nunta mea -Jonathan Ricquebourg, Marie-Hélène Boutin

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.