„Sisif” – un spectacol neconvențional, de teatru labirint
https://www.ziarulmetropolis.ro/sisif-un-spectacol-neconventional-de-teatru-labirint/

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenţionale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.

Un articol de Liliana Matei|13 Noiembrie 2015

Metoda teatrului labirint, implementată cu succes de companii de teatru în orașe precum New York, Londra, Barcelona și Cardiff, își face intrarea și în peisajul cultural autohton. Proiectul “Sisif” este finanțat de ARCUB în cadrul programului “Ești București” 2015 și este susținut de Silva.

Tehnica performativă a teatrului labirint invită spectatorul într-o călătorie (atât fizică cât și lăuntrică) care constă într-un șir de întâlniri bazat pe relația dintre teatru, limbaj senzorial și memoria corpului. Cu alte cuvinte, spectatorii intră individual în spectacolul – labirint, fiind purtați printr-un set de instalatii teatrale și non-teatrale. E un tip de spectacol „site specific” și „context oriented”, fiind generat de contextul și locul în care e construit, dar mai ales de spectator. Acceptând invitația de a fi ghidat prin labirint, spectatorul devine spect-actor, un adevărat personaj principal.

“Tendința performerilor din întreaga lume este de a crea o relație cât mai personală cu spectatorii lor, nevoia de conexiune interumana autentică fiind sporită de nivelul de intimitate pe care îl avem cu smartphonurile. Metoda teatrului labirint permite spectatorului să devină parte integrantă în spectacol, acesta modelându-se în timp real în funcție de reacțiile lui. Feedback-ul primit după “Brioc”, primul spectacol de teatru labirint profesionist pe care l-am construit în București în 2012, mi-a întărit convingerea că acest tip de performance e o necesitate în spațiul artistic autohoton. Așadar, ceea ce încercăm acum este instalarea acestui tip de spectacol ca alternativă pe termen lung la spectacolele clasice din București”, declară Bogdan Nechifor, fondator al Companiei de Teatru Labirint.

Aida Sosic, coordonator și trainer al Companiei de Teatru Labirint declară: “Odată cu apariția sa, teatrul labirint a provocat trăiri intense în mințile și sufletele oamenilor care l-au experimentat. Practic, granița dintre actor și spectator a fost îndepărtată, iar aceștia ajung să retrăiască emoții intense, devenind curioși ca atunci când erau copii. Experiența mea în teatrul labirint în locuri precum Islanda, Portugalia, Estonia, Serbia și România, mi-a arătat că a venit momentul ca teatrul independent să experimenteze cu această metodă. Trăim în așa-numitul “century of self” și multe lucruri importante rămân nespuse între noi. “Sisif” e spectacolul acelor lucruri.“

Beneficiind de traineri profesioniști formati de către fondatorul metodei, Iwan Brioc (Țara Galilor), precum și de o echipă complexă de artiști din domenii diferite, “Sisif” face un pas important în apropierea teatrului de publicul român, chiar și de acela care nu este consumator uzual de teatru.

Spectacolele vor avea loc la teatrul Unteatru în noiembrie și decembrie, detaliile de înscriere fiind publicate pe site-ul Unteatru precum și pe pagina de Facebook a Companiei de Teatru Labirint.

_MG_1858

 

Echipa artistică:

Bogdan Nechifor – fondatorul Companiei de Teatru Labirint, regizor „Sisif”

Sebastian Grama – dramaturg „Sisif”

Dan Basu – video artist „Sisif”

Victor Diaconu – scenografie „Sisif”

Mihai Flenches- asistent scenografie

Alin State – mișcare scenică„Sisif”

Actori-constructori: Mihaela Trofimov, Andrei Seușan, Iolanda Covaci, Daniel Hara, Alina Tofan, Patricia Cordoș, Mădălina Dorobanțu, Andreea Roxana Neagu, Ana Ioniță, Carmen Manac, Mihai Bercaru, Francisco Ramonda, Doru Craiu, Carmina Dilimoț, Cătălin Marian Constantin, Darie Nemeș Bota.

FOTO: Adi Bulboacă

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »