„Sisif” – un spectacol neconvențional, de teatru labirint
https://www.ziarulmetropolis.ro/sisif-un-spectacol-neconventional-de-teatru-labirint/

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenţionale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2015

Metoda teatrului labirint, implementată cu succes de companii de teatru în orașe precum New York, Londra, Barcelona și Cardiff, își face intrarea și în peisajul cultural autohton. Proiectul “Sisif” este finanțat de ARCUB în cadrul programului “Ești București” 2015 și este susținut de Silva.

Tehnica performativă a teatrului labirint invită spectatorul într-o călătorie (atât fizică cât și lăuntrică) care constă într-un șir de întâlniri bazat pe relația dintre teatru, limbaj senzorial și memoria corpului. Cu alte cuvinte, spectatorii intră individual în spectacolul – labirint, fiind purtați printr-un set de instalatii teatrale și non-teatrale. E un tip de spectacol „site specific” și „context oriented”, fiind generat de contextul și locul în care e construit, dar mai ales de spectator. Acceptând invitația de a fi ghidat prin labirint, spectatorul devine spect-actor, un adevărat personaj principal.

“Tendința performerilor din întreaga lume este de a crea o relație cât mai personală cu spectatorii lor, nevoia de conexiune interumana autentică fiind sporită de nivelul de intimitate pe care îl avem cu smartphonurile. Metoda teatrului labirint permite spectatorului să devină parte integrantă în spectacol, acesta modelându-se în timp real în funcție de reacțiile lui. Feedback-ul primit după “Brioc”, primul spectacol de teatru labirint profesionist pe care l-am construit în București în 2012, mi-a întărit convingerea că acest tip de performance e o necesitate în spațiul artistic autohoton. Așadar, ceea ce încercăm acum este instalarea acestui tip de spectacol ca alternativă pe termen lung la spectacolele clasice din București”, declară Bogdan Nechifor, fondator al Companiei de Teatru Labirint.

Aida Sosic, coordonator și trainer al Companiei de Teatru Labirint declară: “Odată cu apariția sa, teatrul labirint a provocat trăiri intense în mințile și sufletele oamenilor care l-au experimentat. Practic, granița dintre actor și spectator a fost îndepărtată, iar aceștia ajung să retrăiască emoții intense, devenind curioși ca atunci când erau copii. Experiența mea în teatrul labirint în locuri precum Islanda, Portugalia, Estonia, Serbia și România, mi-a arătat că a venit momentul ca teatrul independent să experimenteze cu această metodă. Trăim în așa-numitul “century of self” și multe lucruri importante rămân nespuse între noi. “Sisif” e spectacolul acelor lucruri.“

Beneficiind de traineri profesioniști formati de către fondatorul metodei, Iwan Brioc (Țara Galilor), precum și de o echipă complexă de artiști din domenii diferite, „Sisif” face un pas important în apropierea teatrului de publicul român, chiar și de acela care nu este consumator uzual de teatru.

Spectacolele vor avea loc la teatrul Unteatru în noiembrie și decembrie, detaliile de înscriere fiind publicate pe site-ul Unteatru precum și pe pagina de Facebook a Companiei de Teatru Labirint.

_MG_1858

 

Echipa artistică:

Bogdan Nechifor – fondatorul Companiei de Teatru Labirint, regizor „Sisif”

Sebastian Grama – dramaturg „Sisif”

Dan Basu – video artist „Sisif”

Victor Diaconu – scenografie „Sisif”

Mihai Flenches- asistent scenografie

Alin State – mișcare scenică„Sisif”

Actori-constructori: Mihaela Trofimov, Andrei Seușan, Iolanda Covaci, Daniel Hara, Alina Tofan, Patricia Cordoș, Mădălina Dorobanțu, Andreea Roxana Neagu, Ana Ioniță, Carmen Manac, Mihai Bercaru, Francisco Ramonda, Doru Craiu, Carmina Dilimoț, Cătălin Marian Constantin, Darie Nemeș Bota.

FOTO: Adi Bulboacă

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".