Slow Food Viscri și Viscri 32 – White Barn and Blue House, la Acuarela
https://www.ziarulmetropolis.ro/slow-food-viscri-%c8%99i-viscri-32-white-barn-and-blue-house-la-acuarela/

Pe 4 decembrie, de Miercurea Minţilor Creative 2019, Acuarela aduce la Bucureşti arome şi merinde transilvănene autentice selectate de Slow Food Viscri şi Viscri 32 – White Barn and Blue House. Porţile sunt deschise (larg) la ora 12:00 şi degustarea tihnită ţine întreaga zi, până spre orele 23:00.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2019

Evenimentul va cuprinde o degustare și un pop-up shop de brânzeturi, cărnuri, zacuscă și dulcețuri curatoriate asezonate de echipa din Șura Albă de la Viscri 32 și Acuarela.

Bunătățile sunt culese din satele Meșendorf, Saschiz, Criț, Cund, Bârsău, Viscri, Rotbav și cuprind o selecție reprezentativă pentru mai multe ferme de familie, fundații și producători mici, imposibil sau greu de găsit în București. Brânzeturile, cărnurile, zacusca, siropurile și dulcețurile vor fi grupate tematic în 5 tipuri de platouri de degustare care poartă oaspetele într-o călătorie pe dealuri, pe la stână, prin fostul grajd de bivoli transformat în bucătărie la Viscri 32.

Invitații speciali de la această ediție sunt Adrian și
Oana de la Meșendorf 65 care ne vor dezvălui secretele brânzei maturate din lapte de Bălțata Românească.

Echipa Viscri 32 va fi prezentă pentru a povesti pe îndelete despre fiecare ingredient.

> În Meșendorf, în mijlocul satului, la numărul 65, un cuplu mutat de la oraș lucrează cu un cuplu de săteni pentru a prelucra laptele de Bălțata Românească într-o brânză maturată minim 6 luni. Brânza lor este recomandată de comunitatea Slow Food Viscri și este produsă exclusiv cu lapte crud.

> Șura Albă de la Viscri 32 – White Barn and Blue House este un spațiu gastronomic deschis sezonier de 2 tineri (Mara si Alexu, un avocat și un designer) relocați în Viscri de la oras. Proiectul funcționează din multe puncte de vedere ca un business social, având doar angajați din sat, ingrediente de la fermieri și țărani din zonă și rețete transilvănene inspirate de bunica Marei.

> Acuarela este o casă plină de lucrari de artă și obiecte vintage reciclate, o grădină de vară plină de umbrele colorate și un mic bistro boem pentru comunitatea de creativi.

> Ferma Căţean continuă o tradiție de peste 300 de ani și este cunoscută pentru efortul de promovare a produselor tradiționale românești. Întreaga familie este implicată în continuare în viața de zi cu zi a fermei.

> Fundatia Adept Transilvania colaborează cu fermieri, comunități locale, universități și alte ONG-uri; precum și cu Ministerele Guvernului României pentru a găsi soluții la problemele care amenință biodiversitatea și supraviețuirea peisajelor remarcabile și a comunităților locale de fermieri din Transilvania. Fundația Adept produce printr-un proiect social amplasat într-o casă săsească veche din centrul Saschiz-ului o serie de dulcețuri specifice zonei.

“Degustări din șură” este un demers Viscri 32 de promovare a fermierilor, țăranilor și micilor producatori de merinde autentice și a mișcării Slow Food din România.
Proiectul este susținut de Asociatia Imbold și degustat de RADIO GUERRILLA.
Parteneri: Slow Food Viscri, Microgreens Romania, Villa Vinea
Miercurea Mintilor Creative la Acuarela, Polona 40.
4 Decembrie, 12:00 – 23:00, Rezervari: 0745662889

18
/01
/22

„Cartea orașelor”, a doua antologie publicată în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, atrage atenția asupra unui element important al oricărei proze, spațiul.

18
/01
/22

Autorul bestsellerului „Sub un cer sângeriu” revine în colecția Fiction Connection a Editurii Trei cu o poveste autentică, „Ultima vale verde”, al cărei fir străbate mai multe țări, printre care și România, și în care măiestria condeiului se ia la întrecere cu flerul jurnalistului.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

16
/01
/22

În prima lună a noului an, la Reactor se discută din perspectivă feminină într-o serie de evenimente având ca numitor comun creatoarele de teatru din România.

16
/01
/22

Era noaptea de 16 mai 1980, la Mogoşoaia. Marin Preda avea 57 de ani şi tocmai publicase cartea vieţii lui, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

13
/01
/22

Inclus în topul New York Times al celor mai bune 10 cărți ale anului trecut, Intimități, cel de-al patrulea roman al scriitoarei americane Katie Kitamura, a atras atenția celor mai importante publicații din Statele Unite și a primit aprecieri din partea unor cititori „de calibru greu”.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

De ce este important Bitcoin pentru societatea contemporană și care sunt principiile pe care s-au bazat creatorul rămas în continuare anonim și comunitatea care contribuie la menținerea siguranței rețelei și a valorii acestei monede? Sunt câteva dintre lucrurile despre care vor discuta o parte dintre autorii bestsellerului internațional Bitcoin. Libertatea, finanțe, viitor la întâlnirea online&live de joi, 13 ianuarie, de la ora 19.30. 

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.