Snowden, de Oliver Stone. Filmat în Germania, de teama NSA & CIA
https://www.ziarulmetropolis.ro/snowden-de-oliver-stone-filmat-in-germania-de-teama-nsa-cia/

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|24 Octombrie 2016

Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer).

Filmul, în care mai joacă Nicolas Cage, Melissa Leo sau Tom Wilkinson, a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, pe 9 septembrie. În cinematografele din SUA a intrat o săptămână mai târziu.

Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. Platoon (1986) este despre războiul din Vietnam, Natural Born Killers (1994) – despre o pereche de psihopaţi, criminali în serie, Any Given Sunday (1999) – despre viaţa mai puţin ştiută a vedetelor sportive din vremurile noastre.

Cineastul are în palmares trei premii Oscar (şi patru nominalizări), pentru ”Cel mai bun regizor” – Platoon (1986) şi Born on the Fourth of July (1989), precum şi pentru ”Cel mai bun scenariu” – Midnight Express (1978).Snowden

Edward Snowden – Most Wanted!

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA şi ulterior al NSA, îşi părăseşte definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere şi spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoştinţă (sau nu oficial).

Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnalişti britanici. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se află şi în ziua de azi.

Behind the scenes Sau Filmat în Germania, de teama NSA & CIA

De teama ca NSA sau alte servicii de informaţii i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. Snowden a fost turnat în perioada februarie – aprilie 2015 la München, dar şi la Hong Kong, Moscova şi în Hawaii.

Bugetul total: în jur de 40 de milioane $. O altă măsură de precauţie luată de Oliver Stone a fost să-şi redacteze şi să păstreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fără legătură la internet.

Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova.

Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru, work-in-progress, needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare filmată.

De menţionat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită şi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-a ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong către Moscova.

Foto: Snowden – Independenţa Film

22
/10
/19

Anul acesta, în iulie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Lino Ventura, unul dintre cei mai iubiti actori din ultimele decenii. Angiolino Joseph Pascal Ventura, pe numele său real, a venit pe lume la 14 iulie 1919, la Parma, în Italia și s-a stins din viață într-o zi de 22 octombrie (1987), la Saint-Cloud, în Franța.

22
/10
/19

Am văzut în cadrul festivalului peliculelor de la Cannes la București filmul artistic de cinema „It Must Be Heaven” (câștigător al premiului special al juriului la Cannes în acest an), regizat de palestinianul Elia Suleiman. Cu Elia Suleiman în rolul principal. O scurtă, definitivă recenzie: e superb.

21
/10
/19

Seria invitaţilor de marcă la ediţie a X-a a Les Films de Cannes à Bucarest continuă cu unul dintre cele mai promiţătoare talente ale cinematografiei braziliene: Juliano Dornelles, regizorul filmului „Bacurau”, pe care îl semnează împreună cu Kleber Mendonça Filho, peliculă câștigătoare a Premiului Juriului la Cannes 2019.

18
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul „Jurnalul familiei -escu” (2018), regizorul Șerban Georgescu discută pe un ton jucăuș, ironic, ce (mai) înseamnă a fi român, la 100 de ani de la apariția României moderne, perioadă în care țara a trecut prin multe șocuri și transformări.

18
/10
/19

În Bucureşti, gala de deschidere a Les Films de Cannes à Bucarest este programată vineri, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezența sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

Page 1 of 25012345...102030...Last »