SOGNO… O reverie lirică, pe partituri celebre, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/sogno-o-reverie-lirica-pe-partituri-celebre-la-ateneul-roman/

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitaţie specială la Recitalul cameral ”Sogno….”, un eveniment liric excepţional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoţie şi muzicalitate îi are ca invitaţi speciali pe baritonul Florin Estefan şi pianistul Remus Manoleanu.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2018

Repertoriul recitalului, variat din punct de vedere stilistic, își va impresiona plăcut spectatorii, glisând între stilul belcanto, celebre arii verdiene și un pregnant romantism rus.

Bogat în sensibilitate, ”Sogno” reflectă ipostaze diverse ale iubirii, de la vraja sa îmbietoare, la abisurile lipsite de speranță, sentimente redate de lieduri, ariete, romanțe și ale piese pentru voce și pian ale compozitorilor Gaetano Donizetti, Piotr Ilici Ceaikovski, Vicenzo Bellini, Giuseppe Verdi și Paolo Tosti.

Programul complet al recitalului dezvăluie titlurile: L’amor funesto – Gaetano Donizetti; Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski; Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini; Non t’accostare all’urna, More, Elisa, lo stanco poeta, In solitaria stanza, Nell’ orror di notte oscura, Perduta ho la pace și Deh, pietoso, oh Addolorata – semnate de Giuseppe Verdi, precum și compozițiile lui Paolo Tosti – Sogno, Tristezza, Non t’amo piu, Malia, A’ Vucchella și Ideale.

Unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, fin cunoscător și artist dedicat artei cântului, Florin Estefan se remarcă prin versatilitatea, căldura și plinătatea glasului său, dar și prin impozantul său repertoriu, baritonul fiind aplaudat pentru importante roluri ale creației operistice universale, interpretate pe scene celebre naționale și internaționale.

La fel de aplaudat este și cu prilejul recitalurilor sale camerale sau a concertelor vocal-simfonice, repertoriul său incluzând totodată lucrări precum ”Simfonia a IX-a” de L. van Beethoven, ”Cäcilienmesse” de J. Haydn, ”Requiem” de W. A. Mozart, ”Petite Messe Solennelle” de G. Rossini, ”Carmina Burana” de C. Orff, ”Requiem” de G. Fauré, ”Cântecele și dansurile morții” de M. Musorgski.

Cariera artistică a baritonului Florin Estefan este îmbogățită totodată de funcția sa ca Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, instituție pe care o conduce din anul 2015, oferindu-i un suflu proaspăt și revitalizat datorită inițiativelor inedite, a repertoriului ofertant și a proiectelor artistice de mare rezonanță.

Numele pianistului Remus Manoleanu este, de asemenea, un reper al universului liric național și internațional. Cu o amplă activitate concertistică, acesta și-a impus prezența la festivaluri internaționale organizate la Basel, Berlin, Oldenburg, Londra, Dublin, São Paulo, având un generos repertoriu de evenimente atât pe scene din țară, cât și cele din Marea Britanie, Coreea de Nord, Rusia, Germania, Olanda, Franța, Siria sau Statele Unite ale Americii. Activitatea sa artistică este complimentată de activitatea didactică și intensa sa cercetare în domeniul muzicologiei.

*Biletele Recitalului cameral ”Sogno” pot fi rezervate și achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii ”George Enescu”

(Contact: 021 – 315 6875; Rezervări online: http://rezervari.fge.org.ro/book/index.php?id=1835)

Program:

L’amor funesto – Gaetano Donizetti

Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski

Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini

Non t’accostare all’urna
More, Elisa, lo stanco poeta
In solitaria stanza
Nell’ orror di notte oscura
Perduta ho la pace
Deh, pietoso, oh Addolorata – Giuseppe Verdi

Sogno
Tristezza
Non t’amo piu
Malia
A’ Vucchella
Ideale – Paolo Tosti

Foto: Sogno – facebook

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

24
/05
/16

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că o va numi pe Beatrice Rancea în funcţia de manager interimar la Opera Naţională Bucureşti şi că va demara procedurile de separare ale ONB de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”.

23
/05
/16

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluția unor staruri internaționale de primă mărime.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

19
/05
/16

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic, se apropie de finalul ediției cu numărul 23. Un eveniment mult așteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

14
/05
/16

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tânăr – proiectele sunt multe și împlinirile pe măsură. Pe 11 martie 2016, sub semnătura lui Daniel Barenboim au apărut două discuri. Pe primul dintre ele evoluează ca pianist, pe al doilea ca dirijor.

12
/05
/16

Bucureștenii sunt invitați la două picnicuri cu muzică de Chopin pe 14 mai, în parcul Herăstrău şi pe 15 mai, în parcul Cişmigiu, începând cu ora 17.00, unde Horia Mihail însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, va poposi în foişoarele celor două parcuri şi va susţine două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB.