Solartis Quartet, muzica boemă a unei povești istorice
https://www.ziarulmetropolis.ro/solartis-quartet-muzica-boema-a-unei-povesti-istorice/

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărţi din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puţin cunoscută în spaţiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanţă cu raţiunea şi nuanţele evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2018

Harta poartă denumirea de „Regni Bohemiae, Ducatus Silesiae, Marchionatus Moraviae et Lusatiae”; a fost realizată de reputatul cartograf german J. B. Homann și publicată la Nürnberg, în anul 1720. Transformată muzical, aduce în programul serii un ciclu care cuprinde lucrări a trei compozitori cu o biografie întipărită în ținutul Boemiei istorice: J. Haydn – Quartet op. 64 no. 5 “The Lark”, L. van Beethoven – Quartet op. 95 “Serioso” și A. Dvořák – Quartet op. 96 no. 12 “American”.

Programul ales se înscrie în repertoriul tipic școlii vieneze de compoziție (Haydn și Beethoven), clasicismul vienez fiind legat de perioada în care Boemia, parte a Imperiului Austriac, influența consistent muzica academică.

Dvořák, cel de-al treilea compozitor al serii, este și primul compozitor boemian de notorietate mondială, distingându-se prin capacitatea de a integra, cu mult rafinament, materialul folcloric în limbajul muzical romantic de secol XIX.

Rezervările se pot face la adresa: [email protected]

Prețul biletului de intrare este de 8 lei și include vizitarea muzeului. Locurile sunt limitate.

”Un cvartet de coarde profesionist în toate sensurile acestui cuvânt” (Cătălin Rotaru, Profesor de Contrabas la Arizona State Music University)

Solartis Quartet s-a înfiinţat în anul 2012, iar cei patru tineri care compun astăzi cvartetul se numesc: Simina Croitoru (Vioara I), Ana Maria Marian (Vioara a-II-a), Theodor Andreescu (Violă) şi Andrei Niţescu (Violoncel).

Din 2012 până în prezent, Solartis Quartet a concertat pe scene bucureştene consacrate – Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Şuţu, Sala ”George Enescu” a U.N.M.B, Academia de Muzică şi Arte, Cinematograful Patria. De asemenea, au concertat, la nivel naţional, în Cluj, Târgu Mureș, Sibiu, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea.

Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă reuşita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanţi ai României, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition.

In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitaţia de a susţine un recital în cadrul Festivalului Internaţional ” George Enescu ” ediţia XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica ”George Enescu” din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Foto: Solartis Quartet – Mihai Benea

 

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.