„SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI” în competiția oficială la San Sebastian International Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/soldatii-poveste-din-ferentari-in-competitia-oficiala-la-san-sebastian-international-film-festival/

Filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, va avea premiera europeană în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

Un articol de Petre Ivan|7 august 2017

Pelicula a fost selectată în competiția oficială a celei de-a 65-a ediții a prestigiosului festival din Spania, eveniment ce se va desfășura în perioada 22-30 septembrie 2017.

Ultima selecție a unui film românesc în competiția Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian a avut loc în urmă cu 37 de ani, când România a fost reprezentată tot de o femeie regizor : Malvina Urșianu cu producția „ Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980).

„Soldații. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți.

Destul de repede, cei doi încep o relație, în care Adi îl hrănește pe Alberto cu planuri improbabile de ieșire din sărăcie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer și se folosesc unul de altul.

Pelicula, o adaptare liberă după romanul „Soldații. Poveste din Ferentari” de Adrian Schiop, publicat la Editura Polirom în 2013, îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop și Vasile Pavel Digudai.

„Pentru mine, „Soldații. Poveste din Ferentari” este în primul rând o poveste de dragoste și apoi, când eșecul devine iminent, o fabulă despre vinovăție”, declară regizoarea Ivana Mladenovic.

Filmul arată ce se întâmplă când burghezia intelectuală și categoria hiperpauperă a marginalilor intră în coliziune. Sunt două lumi total diferite, cu diferențe majore, ireductibile. De fapt, în Adi și Alberto se întâlnesc două feluri de disperare umană: unul din cauza singurătății din mijlocul marilor orașe, celălalt din cauza sărăciei, generând captivitate chiar și după ieșirea din închisoare. Sentimentele care se țes între ei vin astfel dintr-un registru bazal: frică de abandon, neîncredere, nevoie de putere și securitate emoțională. Sărăcia e un fapt, nu este ceva de disecat sub lupă și nici vreo sursă de magie artistică. A fi sărac sau captiv în dependențe economice umilitoare sapă direct la rădăcina demnității umane. – Ivana Mladenovic.

Ivana Mladenovic s-a născut în 1984 în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit Secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011).  Anul trecut, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – “Inimi cicatrizate”.

Foto: SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.