„Solenoid”-ul lui Cărtărescu primiat la Paris. „Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward (…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/solenoid-ul-lui-cartarescu-a-primit-premiul-transfuge-cred-ca-fb-ne-pune-vietile-pur-si-simplu-pe-fast-forward/

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a fost recompensat, la finalul lunii trecute, cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2019

Toamna literară aduce pe standurile librăriilor franceze un roman care a fost deja primit ca un eveniment în alte ţări şi pe alte meridiane, este vorba de “Solenoid” de Mircea Cărtărescu.

Traducerea franceză este semnată de Laure Hinckel, care le-a deschis multe ferestre în Franţa scriitorilor de limba română.

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul lui Mircea Cărtărescu (63 de ani) a fost recompensat cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Miercuri 28 august, în librăria Delamain, una dintre cele mai vechi din Paris, romanul lui Cărtărescu s-a întâlnit pentru prima dată cu cititorii francofoni iar Oriane Jeancourt, redactorul şef pentru secţiunea literară a revistei, a anunţat decernarea premiului.

*

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum

„Am stat două luni fără Facebook. Știam că nu sunt “adictiv” de felul meu și totuși m-a mirat ușurința cu care am putut renunța la viciul ăsta cotidian. Nu i-am simțit lipsa în niciun fel. Am uitat că există FB și mi-am văzut de viață, pur și simplu, ca înaintea apariției sale. O consecință e că timpul mi s-a dilatat deodată enorm. Vara asta, deși a fost cea mai goală de informație și evenimente din toate câte mi le amintesc, mi s-a părut acea Long Hot Summer cu Ben Quick aka Paul Newman din trecutul meu cețos.

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum. Aș fi putut foarte bine să mă las definitiv, dar eu nu sunt omul extremelor. O să merg mai departe, dar mai cătinel, postând numai când n-o să am chiar nimic de spus. Plus informația de care voi crede că e nevoie pentru cei care mă citesc, cam același lucru până la urmă.” – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook, după o pauză de două luni de zile

Foto: Cărtărescu, Solenoid – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.