Solitude project
https://www.ziarulmetropolis.ro/solitude-project/

Mihai Mihalcea, alias Farid Fairuz participă la Festivalul Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Franţa

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2015

În urmă cu 13 ani, atunci când își prezenta pentru prima oară o lucrare solo la Centrul Național al Dansului din Paris, Marie-Christine Vernay, unul dintre cei mai acizi și greu de mulțumit critici de dans de la Paris spunea în ziarul Liberation din 12 decembrie 2002: ‘Spectacolul ‘You come to see the show and you’ll get an extra burger!’ al românului Mihai Mihalcea este un spectacol inteligent, emoționant și plin de umor.’

În 2015, Mihai Mihalcea, reinventat în Farid Fairuz, a fost invitat să susțină trei reprezentații cu spectacolul ‘Realia (București-Beirut)’, în cadrul prestigiosului festival Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis.

Festivalul are o istorie lungă, care începe în anul 1969. Inițiat sub forma unui concurs coregrafic destinat noilor tendințe din dans, proiectul a devenit cu timpul un concurs de talie mondială — Le Concours de Bagnolet — care a lansat și consacrat multe dintre numele de referință ale dansului contemporan francez: Dominique Bagouet, Maguy Marin, Jean-Claude Gallotta, Karine Saporta, François Verret, apoi Catherine Diverres, Bernardo Montet, Mark Tompkins, Angelin Preljocaj, Odile Duboc și chiar actuala directoare a Centrului Național al Dansului din Paris, celebra coregrafă Mathilde Monnier.

În contextul Concursului de la Bagnolet, devenit astăzi un festival internațional, coregraful Florin Fieroiu a obținut în anul 1995 un premiu pentru

Farid Fairuz, foto: Claudiu Popescu

Farid Fairuz, foto: Claudiu Popescu

interpretarea spectacolului ‘Le Grand Jeu’ al coregrafului Christian Trouillas, în care dansa alături de Mihai Mihalcea și Cosmin Manolescu.

Spectacolul Realia (București-Beirut) creat și interpretat de Farid Fairuz va avea loc în 26, 27 și 28 mai, la Teatrul Le Colombier din Bagnolet. Spectacolul a fost prezentat anterior la subRahova, în cadrul Festivalului Temps d’Images în Cluj-Napoca, la Dance House Limassol, la Centrul Național al Dansului București, la Teatrul — Alfred Ve Dvore/Motus, Praga, în cadrul Festivalului Antistatic, Sofia și la Hebbel am Ufer, Berlin.

În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de întrebări și reflecții cu privire la producția culturală, capitalism, sexualitate și religie.

Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu.

Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Arta din Berlin. In 2014 a co-curatoriat festivalul ‘Good Guys Only Win in Movies’ la Hebbel am Ufer Berlin. A dansat și a creat spectacole și lucrări coregrafice prezentate în: Franța, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveția și Slovenia.

Foto: Solitude project, Farid Fairuz – Claudiu Popescu, rencontreschoregraphiques.com

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).