”Somnoroasa aventurã” la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/somnoroasa-aventura-la-teatrul-mic/

Vineri, 9 noiembrie, iubitorii de teatru şi frumos vor putea lua parte la piesa Somnoroasa aventurã (Aventurile unui bãrbat extrem de serios) de Teodor Mazilu. Aceasta se va juca pe scena Teatrului Mic şi îi va avea în distribuṭie pe Cristian Iacob (Domnul Gherman), Oana Albu (Mãtuşa Cleo), Gabriela Iacob (Gabriela), Avram Birãu (Ogaru) şi […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Vineri, 9 noiembrie, iubitorii de teatru şi frumos vor putea lua parte la piesa Somnoroasa aventurã (Aventurile unui bãrbat extrem de serios) de Teodor Mazilu. Aceasta se va juca pe scena Teatrului Mic şi îi va avea în distribuṭie pe Cristian Iacob (Domnul Gherman), Oana Albu (Mãtuşa Cleo), Gabriela Iacob (Gabriela), Avram Birãu (Ogaru) şi Radu Zetu (Manole).

 

Vorbinde despre piesele sale, în 1972 Teodor Mazilu afirma urmãtoarele : ,, Personajele mele, având un fel de ridicolă conştiinţă de sine, simt nevoia să se autoironizeze şi, ori de câte ori se iveşte ocazia, prin natura ei, prostia este şi violentă. Dar nuanţând-o, trebuie să-i recunoaştem prostiei şi o anumită complexitate. Prostia nu e numai obtuză. Ea are o extraordinară putere de a mima orice: poate mima inteligenţa, prostia se poate indigna faţă de de mediocritate, prostia poate mima chiar sila faţă de prostie. ‘’.

 

Cu toate acestea, spectatorii vor vedea o piesã regizatã de cãtre Vlad Stãnescu, cel care şi-a impus viziunea asupra întregului act teatral. Spectatorii vor fi cu siguranṭã încântaṭi de ceea ce vor vedea.

15
/07
/14

Superlativul relativ (grad de comparaţie al adverbului şi al adjectivului), care se formează cu ajutorul articolului demonstrativ cel, le dă multora bătăi de cap. Cum este corect? „Doctorița cel mai bine plătită” sau „doctorița cea mai bine plătită”?

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

14
/07
/14

Ajunsă la cea de-a treia ediție, Caravana Metropolis – ‘Cinema în aer liber’, cel mai mare festival nomad de film din ţară, revine în Piața Mică din Sibiu, al șaptelea oraş de pe itinerariul din acest an, unde va rămâne între 15 - 20 iulie. 

13
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Geniul uriaşei actriţe Maria Ventura a dus gloria românească în lume. Ea a construit un teatru în România şi a întemeiat o şcoală de teatru în Franţa; a trăit în preajma faimoasei Sarah Bernhardt și a murit acum 60 de ani.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România.