Sonata Kreutzer de Beethoven, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonata-kreutzer-de-beethoven-la-sala-radio/

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven şi Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio) şi pianistul Daniel Goiţi.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2016

Muzicianul român şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a prezentat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA etc.

Programul serii cuprinde cunoscuta creație a lui Beethoven: Sonata nr. 9 în la major pentru pian şi vioară –supranumită Sonata Kreutzer, dedicată de compozitor unui mare violonist al timpului său, Rodolphe Kreutzer, și două lucrări semnate de Brahms – Sonata nr. 2 în la major pentru pian şi vioară și Scherzo. Pe lângă valoarea în sine a lucrării, Sonata Kreutzer a devenit foarte cunoscută publicului larg și grație nuvelei lui Tolstoi cu același nume, nuvelă ce a provocat mari scandaluri în epocă din cauza subiectului conjugal abordat.

CRISTINA ANGHELESCU a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu şi în prezent este solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Studiul viorii l-a început la vârsta de 6 ani cu tatăl sau, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat formarea artistică. Este laureată a numeroase concursuri internaționale: „J.Thibaud” – Paris 1981, „Alberto Curci” – Neapole 1983, „Tibor Varga” – Sion 1983, „Dr. Luis Sigale” – Vina del Mar 1985, „Ceaikovski” – Moscova 1986, „Jan Sibelius” – Helsinki 1990, Andria 1991.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.

Cristina Anghelescu a efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, “Anotimpurile” de Vivaldi şi cu cele două concerte pentru vioară compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philarmonia” din Londra.

Pianistul DANIEL GOIŢI, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima – Cluj, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare.

De-a lungul timpului a fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu, Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel (Berlin), iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi  www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.