SoNoRo Conac à la française
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-a-la-francaise/

Cea de-a VII-a ediţie a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franţa şi anunţă un program „À la française”!

Un articol de Liliana Matei|20 aprilie 2019

În perioada 24 aprilie – 11 iulie vor avea loc 16 concerte în clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc, multe dintre ele construite în stilul eclectic francez al începutului de secol XX, perioadă de maximă înflorire arhitectonică a țării noastre.

Influența franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă și arhitectură, până la modalități de organizare administrativă, dar și aportul țării noastre adus culturii franceze, prin intelectualii și artiștii de origine română, a fost important și ne bucurăm că acest sezon comun a reușit să sublinieze atât de bine această relație, ce a îmbogățit ambele culturi.  În această ediție vom realiza un schimb cultural cu Franța, vom avea invitați artiști francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiștii români sau internaționali, cu al căror nivel înalt ne-am obișnuit deja deja publicul, declară muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo. 

Biserica Cisterciană de la Cârța, jud. Sibiu

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Cele șase ediții SoNoRo Conac de până acum ne-au dezvăluit într-un alt mod România și bogățiile ei ascunse la vedere și nebănuite celor mai mulți dintre noi. Dintre toate influențele care au adăugat un plus de frumusețe clădirilor de patrimoniu, cele venite din Franța au adus, probabil, acea tușă care a stabilit definitiv strălucirea, pe care istoria a reținut-o. Și, cum muzica nu cunoaște granițe, ea va completa și va conduce cu grație acest dialog cultural peste timp, la fel de actual și în 2019, ca și acum o sută de ani, spune Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Societe Generale.

Printre palatele, castelele şi conacele ce vor găzdui concertele ediției din acest an, se număra spații consacrate precum Castelul Bran, Palatul Peleș din Sinaia, Palatul Regal din București sau altele mai puțin cunoscute, Castelul din Arcuș și Castelul Haller. Acestora li se adaugă bisericile fortificate din Criț, Meșendorf și Viscri, Sinagoga Neoloagă din Oradea și Abația Cisterciană de la Cârța, dar și clădirile ce adăpostesc instituții publice precum Muzeul de Artă din Craiova, Palatul Comunal din Buzău, Cercul Militar din Brașov sau Biblioteca Astra din Sibiu.

Aflată sub genericul À la française, cea de-a VII-a ediție SoNoRo Conac debutează pe 24 aprilie cu un concert la Muzeul de Artă din Craiova, impresionantul palat al celui mai bogat român din perioada interbelică, Jean Mihail. Acest minunat exemplu de arhitectură eclectică europeană și academism francez a fost construit de arhitectul francez Paul Gottereau, de unde și multiplele similarități cu Palatul Cheverny de pe Valea Loarei. În repertoriul serii din 24 aprilie se vor asculta lucrările lui Franz Schubert, Maurice Ravel și Jean Cras, în interpretarea lui Francesco Ionașcu, vioară, Răzvan Popovici, viola, și Marcin Sieniawski, violoncel.

Cu ocazia includerii acestei ediții în Sezonul România – Franța 2019, publicul se va bucura de un repertoriu reprezentat în special de compozitori și muzicieni francezi. Desfășurarea Sezonul România – Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și include o serie de evenimente derulate în perioada 18 aprilie 2019 – 14 iulie 2019. Cu această ocazie vor fi celebrate prin concerte și manifestări de recunoaștere a valorii lor arhitecturale, câteva dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din România, alături de castele și conace din Franța.

Programul complet al concertelor SoNoRo Conac, incluse în Sezonul România-Franța:

24 aprilie – Muzeul de Artă din Craiova, jud Dolj

8 mai – Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău

9 mai – Castelul din Arcuș, jud. Covasna

10 mai – Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș

11 mai – Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu

12 mai – Palatul Peleș, jud. Prahova

30 mai – Palatul Regal, București

31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov

1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov

2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov

3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov

7 iulie – Sinagoga Neoloagă din Oradea, jud. Bihor

8 iulie – Biblioteca Astra din Sibiu, jud. Sibiu

9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov

10 iulie – Biserica Cisterciană de la Cârța, jud. Sibiu

11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.