SoNoRo Conac concertează în Biserica Fortificată din Ilieni
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-concerteaza-in-biserica-fortificata-din-ilieni/

Ultimul concert SoNoRo Conac al lunii iulie va avea loc în Biserica Fortificată din Ilieni. Evenimentul va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 19.00. Accesul publicului la eveniment este liber.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2016

Biserica catolică din Ilieni a fost construită în 1443 în cinstea Sfântului Ilie, sfântul patron al așezării, de la care îi provine și numele.

Din vechea cetate au rămas însă doar câteva vestigii, cutremurul din 1977 distrugând-o aproape în totalitate. Între anii 1991-1992 biserica a fost reconstruită, iar lângă clopotniță mai pot fi văzute încă urme ale celei vechi.

Biserica este înconjurată de o cetate pentagonală, iar intrarea se face pe poarta cea mare de lemn a bastionului central.

După reformare a devenit biserică protestantă, fapt ce i-a influențat și forma și stilul arhitectonic, unul simplu, explicat prin contrareforma iniţiată de Maria Tereza, în urma căreia în bisericile reformate se regăsesc mai puţine elemente arhitecturale.

Dintre elementele decorative se remarca tavanul din lemn pe care sunt inscripţionate cele 12 zodii, simbol al cerului, precum şi stema Transilvaniei şi alte simboluri secuieşti.

Programul muzical al concertului va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart și György Ligeti, interpretate de Răzvan Popovici (violă), Erik Schumann (vioară) și Liisa Randalu (violă).

Concertul va fi urmat de un cocktail.

Ultimele concerte SoNoRo Conac ale acestui an

Ultimele concerte SoNoRo Conac ale acestui an vor avea loc în următoarele clădiri de patrimoniu:

– Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, județul Covasna (6 august 2016)

– Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016)

– Cetatea Făgăraș, jud. Făgăraș (15 septembrie 2016)

Foto: SoNoRo Conac conac.sonoro.ro

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.