Soprana Ana-Camelia Stefanescu si pianista Mariana Izman sustin un concert de gala
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-ana-camelia-stefanescu-si-pianista-mariana-izman-sustin-un-concert-de-gala/

Soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman vor fi protagonistele unui concert de gală, pe 6 decembrie, la Bruxelles, prin care va fi celebrat spaţiul cultural comun România – Republica Moldova, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles. Concertul se va desfăşura pe 6 decembrie, de la ora 19.30, în sala Centrului cultural din […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman vor fi protagonistele unui concert de gală, pe 6 decembrie, la Bruxelles, prin care va fi celebrat spaţiul cultural comun România – Republica Moldova, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles.

Concertul se va desfăşura pe 6 decembrie, de la ora 19.30, în sala Centrului cultural din Woluwé-Saint-Pierre.

Protagonistele concertului vor fi soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman, originară din Republica Moldova.

Programul cuprinde opere ale lui George Enescu, dar şi ale altor compozitori români (Ed. Caudella, T. Brediceanu, N. Bretan) şi europeni (Bela Bartok, Antonin Dvorak, Franz Schubert, Maurice Ravel).

Stabilită la Bruxelles, Ana-Camelia Ştefănescu, laureată a reputatului concurs belgian „Regina Elisabeta”, a debutat anul trecut în rolul Ofeliei din opera „Hamlet” a lui Ambroise Thomas, la Opera Naţională a Rinului Strasbourg-Mulhouse, şi a interpretat Zâna din „Cenuşăreasa” lui Jules Massenet pe scena La Monnaie din Bruxelles.

Mariana Izman, formată ca pianistă în Republica Moldova, România şi Olanda, a câştigat numeroase premii în concursuri internaţionale: YPF (Amsterdam 2001), Vriedenkrans (Amsterdam, 2005) şi primul Concurs European de Pian „Vlado Perlemuter” din Franţa (2007). Stabilită în Olanda, Mariana Izman a susţinut în ultimii ani concerte în marile săli din această ţară: Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), Vredenburg (Utrecht) şi Philharmonie (Haarlem). Din 2010, este profesor de pian la prestigioasa şcoală Yehudi Menuhin din Stoke d’Abernon (Marea Britanie). A înregistrat două CD-uri Robert Schumann, dar şi Serghei Rahmaninov şi Ravel.

 Concertul propus publicului european din Bruxelles în apropierea Zilei Naţionale a României reprezintă continuarea unui proiect iniţiat de Institutul Cultural Român în 2010, care îşi propune să asocieze artişti din România şi din Republica Moldova, pentru a marca apartenenţa lor la un spaţiu cultural comun.

Partenerii ICR Bruxelles pentru organizarea acestui concert sunt ambasadele României şi Republicii Moldova în Belgia, delegaţia permanentă a României la NATO, asociaţia Mioriţa.

 

 

Sursa: Mediafax

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!