Soprana Ana-Camelia Stefanescu si pianista Mariana Izman sustin un concert de gala
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-ana-camelia-stefanescu-si-pianista-mariana-izman-sustin-un-concert-de-gala/

Soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman vor fi protagonistele unui concert de gală, pe 6 decembrie, la Bruxelles, prin care va fi celebrat spaţiul cultural comun România – Republica Moldova, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles. Concertul se va desfăşura pe 6 decembrie, de la ora 19.30, în sala Centrului cultural din […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman vor fi protagonistele unui concert de gală, pe 6 decembrie, la Bruxelles, prin care va fi celebrat spaţiul cultural comun România – Republica Moldova, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles.

Concertul se va desfăşura pe 6 decembrie, de la ora 19.30, în sala Centrului cultural din Woluwé-Saint-Pierre.

Protagonistele concertului vor fi soprana Ana-Camelia Ştefănescu şi pianista Mariana Izman, originară din Republica Moldova.

Programul cuprinde opere ale lui George Enescu, dar şi ale altor compozitori români (Ed. Caudella, T. Brediceanu, N. Bretan) şi europeni (Bela Bartok, Antonin Dvorak, Franz Schubert, Maurice Ravel).

Stabilită la Bruxelles, Ana-Camelia Ştefănescu, laureată a reputatului concurs belgian „Regina Elisabeta”, a debutat anul trecut în rolul Ofeliei din opera „Hamlet” a lui Ambroise Thomas, la Opera Naţională a Rinului Strasbourg-Mulhouse, şi a interpretat Zâna din „Cenuşăreasa” lui Jules Massenet pe scena La Monnaie din Bruxelles.

Mariana Izman, formată ca pianistă în Republica Moldova, România şi Olanda, a câştigat numeroase premii în concursuri internaţionale: YPF (Amsterdam 2001), Vriedenkrans (Amsterdam, 2005) şi primul Concurs European de Pian „Vlado Perlemuter” din Franţa (2007). Stabilită în Olanda, Mariana Izman a susţinut în ultimii ani concerte în marile săli din această ţară: Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), Vredenburg (Utrecht) şi Philharmonie (Haarlem). Din 2010, este profesor de pian la prestigioasa şcoală Yehudi Menuhin din Stoke d’Abernon (Marea Britanie). A înregistrat două CD-uri Robert Schumann, dar şi Serghei Rahmaninov şi Ravel.

 Concertul propus publicului european din Bruxelles în apropierea Zilei Naţionale a României reprezintă continuarea unui proiect iniţiat de Institutul Cultural Român în 2010, care îşi propune să asocieze artişti din România şi din Republica Moldova, pentru a marca apartenenţa lor la un spaţiu cultural comun.

Partenerii ICR Bruxelles pentru organizarea acestui concert sunt ambasadele României şi Republicii Moldova în Belgia, delegaţia permanentă a României la NATO, asociaţia Mioriţa.

 

 

Sursa: Mediafax

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.