Soprana Anda-Louise Bogza, laureată a Concursului Internaţional de Canto de la Viena, cântă pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-anda-louise-bogza-laureata-a-concursului-international-de-canto-de-la-viena-canta-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Cu ocazia a 200 de ani de la naşterea compozitorului Giuseppe Verdi, Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul, astăzi , 26 mai, de la ora 19.00, la un spectacol de excepţie, ,, Nabucco’’ de Giuseppe Verdi.

Un articol de Andrada Văsii|26 mai 2013

Cu ocazia celei mai importante aniversări muzicale ale acestui an – 200 de ani de la naşterea compozitorului Giuseppe Verdi, Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul, astăzi , 26 mai, de la ora 19.00, la un  spectacol de excepţie, ,, Nabucco’’ de Giuseppe Verdi.

„Cu această operă (Nabucco) se poate spune că a început cariera mea artistică”, spunea Verdi despre cea de-a treia sa creaţie pentru teatrul liric. Din 1842, când a avut loc prima reprezentaţie, şi până în prezent, superbul cor al robilor ,,Va, pensiero” a ajuns să fie considerat un adevărat imn al Italiei.

O artistă aplaudată la scenă deschisă

Invitata serii, Anda-Louise Bogza, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto de la Viena (1994), va interpreta rolul Abigaille, alături de artiştii ONB.

Aplaudată pe scene cunoscute din Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii, soprana Anda-Louise Bogza, sa bucurat de mari succese cu rolul Aida din opera omonimă de G. Verdi, interpretat pe scene ca ,,Staatsoper” din Viena, ,,Staatsoper’’ şi ,,Deutsche Oper’’ din Berlin, Opera din Leipzig, ,,New Israeli Opera” din Tel Aviv etc.  Din repertoriul sopranei fac parte şi rolurile Donna Anna din ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart, Elena din ,,Mefistofele” de A. Boito, Abigaille din ,,Nabucco” şi Leonora din ,,Trubadurul” de G. Verdi, Manon din ,,Manon Lescaut” de Giacomo Puccini.

Celebra soprană Maria Slătinaru Nistor, sărbatorită astăzi la Opera Naţională

De asemenea, o altă invitată de marcă va bucura publicul bucureştean duminică seară, de la ora 18.30,  la Opera Naţională Bucureşti.

Cu ocazia zilei de naştere a binecunoscutei soprane Maria Slătinaru Nistor (foto sus), ONB, în semn de recunoştinţă pentru extraordinara sa carieră artistică, marchează evenimentul printr-o expoziţie, al cărei vernisaj va avea loc în Foaierul Mare al Operei Naţionale Bucureşti, în prezenţa sărbătoritei.

În cadrul vernisajului, va lua cuvântul criticul muzical Grigore Constantinescu, iar expoziţia va putea fi vizitată pe parcursul următoarelor două săptămâni. Intrarea este liberă.

Foto credit: ONB

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

16
/03
/16

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

16
/03
/16

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI - la percuție orientală.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

Joshua Redman Trio deschide pe 24 martie seria concertelor Jazz Night Out 2016, organizate de Twin Arts.