Soprana Diana Țugui: „Pentru mine opera nu înseamnă doar muzică, ci și actorie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-diana-tugui-pentru-mine-opera-nu-inseamna-doar-muzica-ci-si-actorie/

INTERVIU Soprana Diana Țugui este una dintre cele mai apreciate voci de operă, atât în România, cât şi pe scenele internaţionale. Laureată a numeroase concursuri, ne-a destăinuit câteva dintre secretele carierei sale de succes.

Un articol de Liliana Matei|2 Aprilie 2019

Aveți ocazia să o ascultați pe 13 mai 2019, la Sala Mare a Teatrului Național din București, în cadrul Concertului de Gală „I Love Puccini”, alături de dirijorul Tiberiu Soare și Symphactory Orchestra.

Care este rolul tău preferat? Dar partitura sau aria pe care o interpretezi cu cel mai mare drag?

Rolul pe care îl fac de fiecare dată cu multă bucurie și care mi-a adus imense satisfacții este „Traviata”. Îl cânt de 13 ani și simt că încă mai am multe lucruri de descoperit în această partitură care se schimbă odată cu evoluția mea interioară și maturizarea vocii.

Fără să fac diferențe nete, dacă ar fi să vorbesc despre o arie favorită, „Addio del passato” ar putea fi momentul meu preferat din această operă. Monologul interior pe care Violetta îl are în vecinătatea morții, cu deșertăciunea și nimicul care rămân după noi, puse în cea mai frumoasă și simplă melodie, a fost mereu pentru mine cel mai impresionant moment din această operă.

Muzica clasică emoționează și atinge suflete indiferent de naționalitate sau vârstă. De ce crezi că se întâmplă asta?

Muzica în general atinge suflete. Fiecare dintre noi poate fi marcat de o anumită vibrație creată de sunete. Nu doar muzica cultă unește sufletele oamenilor. Ceea ce ne atinge și impresionează are mai degrabă legătură cu preferințele, nivelul de înțelegere și, de ce nu, cu starea de spirit a fiecăruia dintre noi.

Ești laureata unor importante concursuri internaționale; dincolo de această recunoaștere din partea profesioniștilor, cum știi că ai succes ca soprană?

Întotdeauna m-am bucurat mai mult când am dăruit cuiva ceva, nu când am primit. Succesul este trecător, iar dacă la sfârșitul unei cariere oamenii încă își mai amintesc de tine, abia atunci poți spune că ai fost un cântăreț de succes. Pentru mine mai mult contează ca oamenii care vin la spectacolele mele să plece mai buni măcar pentru o vreme. Să fie mai calzi și mai înțelegători cu cei din jurul lor. Nu urmăresc succesul, nu am făcut asta niciodată.

Față de alți compozitori de operă, ce ne-a lăsat deosebit Puccini și vom regăsi în concertul din 13 mai? Te întreb din punct de vedere al artistului.

Este imposibil să nu recunoști muzica lui Puccini! Este legată organic de cele mai adânci cotloane lăuntrice ale omului. Pasiunile care i-au mistuit sufletul le regăsim în fiecare operă pe care a compus-o. Muzica sa, mai mult ca a altor compozitori, este caracterizată prin „a simți aproape carnal” fiecare frază, fiecare notă. E imposibil ca muzica lui să nu te atingă.

Puccini a iubit femeile și cu siguranță sufletul de femeie a avut pentru el mai puține secrete decât pentru alții. Așa că nu-i o surpriză că e celebru pentru profunzimea pe care a dat-o personajelor sale feminine. Reprezentant principal al verismului, Puccini dă noi valențe expresiei „a arde pe scenă”, mistuit de focul pasiunilor sau durerilor, bucuriei sau tristeții.

Dacă nu ai cânta operă, ce ai alege să cânți? Ne poți dezvălui o melodie pe care o fredonezi în mașină, de exemplu? Ce asculți când nu asculți muzică clasică?

Dacă nu aș mai cânta operă… aș alege să joc teatru. Pentru mine opera nu înseamnă doar muzică, înseamnă și actorie. În viziunea mea, acestea două nu pot merge separat, mai ales în zilele noastre când solistului de operă i se cere din ce în ce mai mult să joace și să cânte în cele mai ciudate ipostaze.

Cred că ascult muzică în funcție de starea mea de spirit. Am cântăreți preferați sau formații din diferite genuri de muzică. Dacă ar fi să enumăr câțiva, aceștia ar fi Queen, Leonard Cohen, Cesaria Evora, Enya, Metallica, Mariza, Buena Vista Social Club.

Cum arată un spectacol în spatele scenei? Povestește-ne un moment care nu s-a văzut în public, dar care ți-a rămas în amintire.

Aș avea multe de povestit, însă cred că cea mai intensă experiență din spatele scenei, pe care sper să nu o mai trăiesc vreodată, a fost când am fost invitată în străinătate să fac un spectacol de Traviata. Eram pentru prima dată în teatrul în cauză și doream să fac o impresie bună. M-am îmbolnăvit în timpul repetițiilor, însă nu am spus nimic. Probabil a fost un virus mai puternic, pentru că până la spectacol nu mai auzeam prea bine și am făcut temperatură foarte mare. Am dus la sfârșit spectacolul, iar în ultimul tablou, când Violeta este în ultimele ei clipe, atunci când tusea și delirul sunt prezente în fiecare frază, ei bine m-am identificat mai mult decât ar fi fost necesar cu personajul.

După aplauzele finale, directorul teatrului, care era de altfel și regizorul spectacolului, a venit la mine cu lacrimi în ochi și mi-a spus că a fost foarte impresionat de cum am jucat. Atunci a fost și momentul în care au văzut că nu mă simțeam prea bine. Am rămas la pat mai bine de o lună după acest spectacol; însă de atunci sunt invitată cel puțin o dată pe an în acest teatru.

Care e calitatea cea mai importantă a unei soprane?

Probabil că un acut sigur.

Puccini a iubit femeile și cu siguranță sufletul de femeie a avut pentru el mai puține secrete decât pentru alții. Așa că nu-i o surpriză că e celebru pentru profunzimea pe care a dat-o personajelor sale feminine. (Diana Țugui, soprană)

Foto: arhiva personală a artistei (prin amabilitatea Fundației Calea Victoriei, organizator al Concertului de Gală „I Love Puccini”, găzduit de Teatrul Național din București, pe 13 mai 2019)

06
/03
/13

Ilinca Goia împlineşte astăzi 44 de ani şi 20 de ani de carieră. Şi în fiecare zi îşi împlineşte visul de a fi pe scenă, chiar dacă joacă în teatrul instituţionalizat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Metropolis sau într-un teatru-cafenea din Centrul Vechi

18
/02
/13

Publicaţia „Variety“ a scris că „Luminiţa Gheorghiu reuşeşte un veritabil tur de forţă“ în filmul „Poziţia copilului“. „The Hollywood Reporter“ a plusat, spunând că actriţa „străluceşte în rolul unei mame posesive ce începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil“. Regizorul Cristi Puiu crede că Luminiţa Gheorghiu ar merita un Oscar, […]

11
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Într-o după-amiază întunecată de ianuarie am ajuns la Teatrul Apropo, un nou spaţiu neconvenţional al teatrului independent, unde talentele actoriceşti şi regizorale se conturează în voie. Astfel, am văzut piesa Night on Earth de Jim Jarmusch în regia lui Dragoş Muşoiu, din a cărui distribuţie face parte Alexandru Bogdan (27), a cărui […]

04
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

28
/01
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Ionuţ Niculae (20 de ani) este unul dintre actorii din distribuţia filmului „Rocker” regizat de Marian Crişan, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la San Sebastian în septembrie 2012, film care în România va avea premiera pe 23 februarie. Tânărul actor entuziast şi dedicat meseriei, pentru care se […]

04
/01
/13

Deşi extrem de ocupat, Dan Lungu a avut amabilitatea de a îmi rãspunde la câteva întrebãri legate de parcursul literaturii în România. Scriitorul a deschis porṭile artei larg pentru toṭi cei care doresc sã afle câte o pãrticicã din marele univers al creaṭiei.      Andrada Vãsii: în primul rând felicitãri pentru selecṭia de la […]

19
/12
/12

Leonard Ancuṭa face parte din literatura tânãrã- de pluton. Diferenṭa constã în mesajul sãu- a pãrãsit plutonul şi a ieşit în faṭã. Elegant. Cu succes. In bãtaia opiniei cititorului. A avut amabilitatea de a vorbi despre cel mai rapid roman, la a cãrui scriere a participat, dar şi despre mesajul catarhic al artei, despre cititori, […]

04
/12
/12

Compozitorul George Balint a fost prezent de curând la Bruxelles, în cadrul Festivalului „World Music Days”cu lucrarea „Din demult” cântată de reputatul ansamblu coral „Aquarius”,  dirijat de Marc M. De Smet.   J. F. : Ce ar trebui să ştie orice ascultător despre compoziţia dumneavoastră „Din demult” ? George Balint: Se pleacă de la ideea […]

06
/11
/12

Între 8 şi 18 noiembre se va desfăşura cel mai de amploare eveniment cultural al anului, Festivalul Internaţional al artelor spectacolului Viaţa e frumoasă!,care ne oferă o multitudine de ocazii de admira şi celebra arta: expoziţii de pictură şi fotografie, spectacole de teatru, concerte, ateliere, conferinţe, video-proiecţii, lansări de carte, seri tradiţionale. Deschiderea oficială a […]

24
/10
/12

Monica Davidescu a avut amabilitatea de a vorbi despre experienṭa de la Dansez pentru tine, dar şi despre viaṭa de artist. Interviul de mai jos este unul cald, deschis, cu o mare actriṭã care vorbeşte din suflet despre tumultul vieṭii de artist, despre continua grabã în care se aflã, dar şi despre modul în care reuşeşte […]

24
/09
/12

            Pe Mihai Munteniṭã l-am cunoscut la Casa de Culturã a Studenṭilor. Atitudinea acestuia din momentul în care ne-am întâlnit a contrastat în totalitate cu vremea ploioasã din acea zi de toamnã. Mihai Munteniṭã mi-a lãsat impresia omului dechis, mereu activ şi care vorbeşte cu drag despre meseria sa. Pe tot parcursul interviului am avut […]

18
/09
/12

Maestrul Radu Beligan a avut amabilitatea de a ne primi în casa dumnealui pentru a discuta despre piesa Jubileul, al cărei regizor este. Într-o atmosferă prietenească, dar încărcată de emoţie, am avut ocazia de a îi lua un interviu celui care îşi lasă o amprentă puternică asupra teatrului românesc – fie din postura de regizor, […]

Page 32 of 33« First...1020...2930313233