Sora lui Aurel Vlaicu, prima „aviatoare din lume”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sora-lui-aurel-vlaicu-prima-aviatoare-din-lume/

Avea aproape 5 ani, iar Aurel Vlaicu a luat-o să o „daine” cu planorul construit în şura casei părinteşti. În cea de-a opta ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, difuzată de TVR 1 miercuri, 4 noiembrie, ora 22.00, are în centrul său Aviaţia Militară Română.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

„Avion cu motor / Ia-mă şi pe mine-n zbor”! Aşa cântă fermecaţi toţi copiii privind avioanele ce lasă dâre albe desenate pe albastrul cerului. Lucru deloc imposibil azi. Cu un bilet de avion, poţi călători aproape oriunde îţi doreşti în lumea mare. Nu la fel se întâmpla cu mai bine de 100 de ani în urmă. Dar Valeria Vlaicu, sora cea mică a pilotului Aurel Vlaicu, a fost printre norocoşii acestei lumi! Ea poate fi considerată prima „aviatoare din lume”.

Folosind planorul, făurit împreună cu fratele său, Ion, în şura casei părinteşti, Aurel Vlaicu şi-a aşezat surioara de nici 5 ani atunci, în cochilia planorului, în scorbura ce avea să fie numită apoi carlingă (în noua tehnică a construcţiilor aeronautice ce atunci se năştea), înlocuind buturuga folosită. Într-un interviu pentru emisiunea Televiziunii Române Album duminical din 1974, sora lui Aurel Vlaicu mărturisea cum a fost să zboare pentru prima dată, deşi avea doar 4 anişori: „Am venit de-acasă după fratele meu şi i-am zis să mă daine şi pe mine. El m-a luat în braţe, m-o pus acolo în avion şi băieţii au tras de funii, iar avionul s-o ridicat. Şi mie tare mi-o plăcut acolo sus, în avion, că mă daină (leagănă) şi pe mine! Şi mi-o părut tare bine”. Pe lângă acest interviu, la Adevăruri despre trecut din 4 noiembrie, vom mai asculta, graţie bogatei arhive a TVR, declaraţiile fiului Valeriei Vlaicu, poveştile mecanicului lui Aurel Vlaicu, cel care l-a ajutat la construirea primelor sale avioane – Vlaicu I şi Vlaicu II, dar şi mărturisirile nepoatei lui Aurel Vlaicu, Maria Osain (într-un scurt interviu realizat în luna august a acestui an) despre cum era bunicul ei şi cum au fost persecutaţi urmaşii inventatorului şi pilotului român de către regimul comunist.

La 25 august 1910, Aurel Vlaicu a fost primul pilot care a zburat peste o capitală. S-au scurs 110 ani de la acel moment unic, emoţionant, când întreg Bucureştiul l-a aclamat. Şi tot 110 ani s-au împlinit de când România a devenit a doua ţară din lume, după Franţa, care a transmis un mesaj militar cu ajutorul zborului. În 27 septembrie 1910, Aurel Vlaicu a reuşit să transporte cu avionul său, Vlaicu I, un mesaj cifrat, de la Slatina la Piatra-Olt. Tot în acest an, 2020, se împlineşte un secol de la înfiinţarea „Aeroclubului Regal al României”. Şi, de asemenea, sunt 40 de ani de când, pe cerul, dar şi pe pământul Africii, urmaşii lui Vlaicu au reprezentat „raza de lumină” a Aviației Militare Române.

Într-un nou episod al seriei Adevăruri despre trecut, realizatoarea Roxana Iordache ne propune o privire plină de culoare asupra şcolii române de aviaţie, deşi unele imagini din Arhiva TVR au păstrat mărturii în alb şi negru ale momentelor importante ale aviaţiei române. Ediţia a opta a sezonului 10 Adevăruri despre trecut ne dezvăluie şi povestea misterioasă a şcolii de pilotaj care a format aviaţia militară angoleză, misiune care a primit numele de cod „Sirius”. „Misiunii Sirius” i se datorează înfiinţarea „Şcolii Naţionale de Aviaţie Militară din Angola”.

Ce a însemnat „Operaţiunea Sirius”- Aflăm la „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1

Nicolae Ceauşescu dorea cu orice preţ ca România să nu mai aibă nicio datorie externă. Războiul civil din Angola, o confruntare locală între comuniştii aflaţi la putere şi rebelii din mişcarea UNITA, sprijiniţi de SUA, i s-a părut fostului dictator un mod de a mai aduna nişte milioane de dolari. S-a oferit să închirieze africanilor o şcoală de pilotaj care să pregătească formarea unei aviaţii militare angoleze. Scopul misiunii, care a primit numele de cod „Sirius”, era să antreneze soldaţi, iar avioanele rămâneau armatei angoleze.

Nicolae Ceauşescu se considera un reprezentant de marcă al pacifismului mondial, şi tocmai de aceea operaţiunea a avut un caracter secret, iar aviatorii au fost „metamorfozaţi” în consilieri civili ai unei firme a Securităţii, „Romconsult”. Ei figurau însă, în continuare drept ofiţeri activi, în scriptele armatei române. În februarie 1981, cei aproximativ 150 de români, majoritatea militari, dar şi câţiva civili, au fost trimişi în baza din oraşul Negage. În Angola, şi-a pierdut viaţa maiorul-instructor de zbor Gheorghe Preda, singurul militar activ român decedat într-o misiune externă între anii 1945 şi 1991. Mai multe despre ce a însemnat „Operaţiunea Sirius”, în ediţia din 4 noiembrie Adevăruri despre trecut. De la 22.00, la TVR 1.

Realizator – Roxana Iordache

Producător – Raluca Rogojină

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.