SOS. Teatrul Tineretului din Piatra Neamț își restrânge activitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/sos-teatrul-tineretului-din-piatra-neamt-isi-restrange-activitatea/

În 5 aprilie 2017 am primit la redacţia Ziarului Metropolis scrisoarea domnului Liviu Timuş, managerul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Un articol de Monica Andrei|8 aprilie 2017

”Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de Consiliul județean Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de

Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată recent la OSIM în cinstea acestei sărbători. Fără îndoială, publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că Teatrul Tineretului a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus. Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustați după categoriile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500 mii lei. Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față de un necesar minim de circa 1.775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei. De la începutul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții. În programul minimal pentru 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România.

În condițiile în care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamț, că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău. Încredințăm publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare ,,toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru pentru a putea susține în mai mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare”, așa cum ne-a solicitat conducerea județului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna. Din păcate, nu am descoperit încă susținători și parteneri care să ne achite salariile și utilitățile.  Semnează Liviu TIMUȘ, Director general – manager, Teatrul Tineretului Piatra Neamț.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț o pistă de lansare a tinerilor

Piatra Neamţ e orăşelul situat undeva în inima Moldovei, cu un teatru situat chiar în centru, care arată ca o veche casă boierească. Privindu-l din exterior, parcă te invită discret într-o poveste neştiută ce vrea să iasă la iveală, cu vechi familii boiereşti moldovene. Pe scena teatrului amintit, au jucat la începutul carierei lor nume devenite emblematice în teatrul românesc, precum: Leopoldina Bălănuţă, Florin Piersic, George Motoi, Atena Zahariade, Ica Matache, Mitică Popescu, Traian Stănescu, Mircea Rusu, Oana Pellea, Luminița Gheorghiu și mulți alții. Să nu uităm, că teatrul acesta a fost denumit la începuturile lui „fenomenul Piatra Neamț”.

Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ a fost și este cea mai mare rampă de lansare a actorilor pin festivalul care se desfășoară anual adresat în exclusivitate tinerilor, „Pledez pentru tine(ri)”, iar ediția din acest an ar fi a XXIX-a. Prin acest festival instituția amintită trebuie să fie în continuare o pepinieră a tinerelor talente, dar și o pistă de lansare mai departe pentru actori, regizori, dramaturgi, coregrafi, scenografi.

În 2017 se împlinesc 50 de ani de când funcționează teatrul și în loc de jubileu aflăm cu tristețe că-și va restrânge activitatea, ceea ce nu este normal într-o țară civilizată din Uniunea Europeană. Teatrul a fost şi este oglinda societăţii, iar Teatrul Tineretului Piatra Neamț trebuie să existe și să-și desfășoare în continuare activitatea, în bune condiții, cu un buget corespunzător realizării spectacolelor propuse, pentru că omul este inseparabil de cultură, iar cultura este un serviciu public în orice ţară din lume.

Serviciile culturale sunt activităţi prestate în beneficiul consumatorului ce satisfac nevoi umane: de cunoaştere, acţiune, participare, de recunoaştere a propriei identităţi; precum și nevoi psihice: nevoia de imaginar, de evadare din cotidian, de a petrece timpul liber. Restrângând activitatea unei instituții publice de cultură, omul nu mai are acces la informație și nu i se mai satisfac propriile nevoi spirituale. În felul acesta se vor umple pușcăriile.

08
/07
/16

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Național din București (TNB), a primit în Macedonia titlurile de "Actor al Europei" și Doctor Honoris Causa al Universității de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje. "Este o mare onoare să devii parte dintr-o mare familie unită prin festivalul de teatru 'Actor al Europei'", a declarat Ion Caramitru după primirea acestui titlu.

08
/07
/16

Duminică seara cinăm în familie. Cine doreşte poate să şi danseze, dar programul muzical este compus exclusiv din fado şi şansonete. Cina se va lua la ora 22.00 şi are ca fel principal coq au vin, adaptat şi reinterpretat. Se ia un cocoş, puţin mai mic decât Pogba, dar mai înfoiat decât Griezmann, şi se achiziţionează un vin de Maderia, dacă se poate producţie 1985 (anul naşterii lui Ronaldo).

08
/07
/16

Într-o zi de 8 iulie se năşteau poetul, dramaturgul și prozatorul francez Jean de La Fontaine, cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale, actriţa americană Anjelica Huston şi scriitorul român Şerban Foarţă.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Liviu Cheloiu este absolvent al Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Arte, clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, Virgil Flonda (2001) și directorul artistic al Festivalului Artelor Spectacolului „BABEL F.A.S.T.” care are loc la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște în fiecare an. În București, îl puteți vedea jucând la Teatrul de Artă.

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

Citit prin gaura antropocheii, tabloul semifinalelor de la Euro e reprezentarea fidelă a formulei sociale bazate pe arhetipuri. E ca-n viaţă, mai simplu spus. Sau ca la revoluţie. Regizată sau spontană. Indiferent însă de absenţa sau prezenţa sforilor, obiectivul celor angrenaţi e acelaşi: să învingă.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

06
/07
/16

Marțea sunt trei ceasuri rele! Așa am auzit. Acum m-am convins. Ca orice bărbat care se respectă la mijlocul săptămânii, la ceas tainic de amurg canicular, pregăteam o fleică la gratar și un sos de piper cu fulgi de ardei iute, rețetă proprie. Cum acțiunea părea să treneze am apucat telefonul de o aripă și am început să navighez pe internet.

05
/07
/16

Săptămâna viitoare se va deschide Tabăra Internațională de pictură ”Cutting edge”. Acesta este un proiect în parteneriat cu Asociația Bioart. Tabăra de creație se va desfășura la Beliș în perioada 11-20 iulie. Deschiderea oficială va avea loc în data de 10 iulie.