Sounds of Summer – Jam in the Park are prima ediție la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/sounds-of-summer-jam-in-the-park-are-prima-editie-la-bucuresti/

Sounds of Summer – Jam în the Park, eveniment dedicat improvizaţiei muzicale, va avea prima ediţie între 18 şi 21 august, în parcul Obor din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|2 august 2022

Ea aduce concerte live, jam sessions, ateliere interactive de muzică pentru toate vârstele și de creație pentru copii și o zonă de târg, pe durata celor patru zile, fiecare cu o tematică proprie – orientală, africană, balcanică și latino-americană. Intrarea la eveniment este liberă, iar detalii despre program se pot găsi pe facebook/Soundsofsummer.

Evenimentul își propune să familiarizeze publicul bucureștean cu conceptul de jam session, în care muzicienii ce nu obișnuiesc să interpreteze în formula respectivă, dar într-un context relativ familiar, improvizează o piesă muzicală și construiesc linii melodice noi bazându-se numai pe inspirația de moment. Activitățile de tip „jam-session” sunt folosite de muzicieni atunci când își doresc fie să compună o piesă muzicală nouă sau să abordeze o melodie existentă dintr-o nouă perspectivă, iar activitatea e folosită și ca metodă de socializare cu alți pasionați de muzică.

Astfel, pe 18 august, în ziua orientală, flautistul și profesorul de flaut cu o bogată activitate pe scenele românești trecând prin jazz, teatru, muzică tradițională, percuție neconvențională și muzică electronică în proiecte diverse, printre care Shabah-ethno jazz Cluj, Sensor, Organic Trio-jazz, Săftița-ethno jazz și Vița de Vie – Acoustic, Mandela Gajol va susține un workshop interactiv de percuție și flaut și pe scenă va avea loc un concert Karpov not Kasparov.

Ziua africană de pe 19 august îi aduce pe Ati de Chile, percuționistul ce a avut colaborări pentru diverse proiecte, de la Loredana Groza, VH-2, Vama Veche, Ioan Gyuri Pascu sau Mandinga la N.S.K., Blanoz, Urma sau Pacha-Man, cu peste 20 de discuri înregistrate în România în diferite formule și peste 1000 de concerte în diferite țări și pe muzicianul originar din Togo, dar stabilit în România din 2014, unde organizează și predă la diferite workshop-uri creative, Lolo – Ikhaya Watumbe, atât cu câte un workshop de percuție, dar și cu un jam session, alături de Melak.

Pe 20 august, ziua balcanică, percuționistul Cosmo, format pentru muzică balcanică și orientală și colaborator al unora dintre cele mai importante nume de pe scena balcanică (Gipsy Casual, Mahala Rai Banda, Viorica și Taraful de la Clejani), aduce ritmuri din spațiul turcesc la atelierele sale.

Pe 21 august, ziua latino-americană, percuționistul, performerul de dans flamenco și profesorul Lucas Molina e responsabil de workshop și apoi de jam session și concert, alături de Taraf Flamenco.

Toate workshop-urile sunt coordonate de Melak, unul dintre cei mai cunoscuți percuționiști din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industrie. În portofoliul lui se regăsesc proiecte ca legendara trupă Sensor, Blanoz, Tribal House Colective, Mara & KSA, Morandi, Nopame și, de-a lungul carierei sale a avut ocazia să împartă scena cu nume ca Sting, The Prodgy, Faitless, Goldie, Bonobo, Valdek, Jan Blomqvist, Ricardo Villalobos și mulți alții.

Zilnic, în cadrul Sounds of Summer, artistul plasticRuxandra Vlad va susține câte un workshop de realizare de poi-uri (obiecte folosite în ceremoniile de dans tradiționale în cultura Maori din Noua Zeelandă) pentru a fi integrate în flow arts, un mijloc de mișcare în care mintea, trupul și instrumentul devin una, în care toate artele ce țin de corp și mișcare sunt îmbinate: dans, tai chi, yoga, jonglerii etc.

De asemenea, și cei mai mici vizitatori ai evenimentului pot participa la ateliere de creație și va fi organizată și o zonă expozițională cu vânzare.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Metropolis și co-finanțat de Primăria Sectorului 2.

 Parteneri media: Tanănana, Music Channel, AGERPRES, Iqads, Spotmedia, Cărturești, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Psychologies, Bokblog, Kudika, Garbo, Prwave, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, Probucuresti.ro, Iqool, Munteanu, SMARK.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.