Soviet Hippies & Baron Prášil–lupta pentru escapism și libertate de exprimare
https://www.ziarulmetropolis.ro/soviet-hippies-baron-prasil-lupta-pentru-escapism-si-libertate-de-exprimare/

Proiecţiile de film din cadrul Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă, zilele de luni şi marţi stând sub semnul imaginaţiei ca refugiu şi mijloc de evadare dintr-o realitate opresivă. Pe 15 aprilie, de la ora 20:00, veţi putea vedea documentarul Soviet Hippies, care ilustrează subcultura hippie din Uniunea Sovietică, iar pe 16 aprilie, de la aceeaşi oră, filmul Baron Prášil, care ne propune o călătorie fantastică prin timp şi spaţiu.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2019

Multi-premiatul documentar al regizoarei estoniene Terje Toomistu se desfășoară în contextul anilor 1970 și prezintă mișcarea hippie din Uniunea Sovietică, împreună cu oamenii și ideile sale definitorii.

La fel ca mai cunoscuții reprezentanți din Statele Unite sau Europa de Vest, hipioții din spatele Cortinei de Fier militau pentru pace mondială și iubire, protestau împotriva războiului din Vietnam și făceau parte dintr-o rețea de artiști și vagabonzi nonconformiști.

Cu toate acestea, realitatea politică din URSS a avut o influență definitorie asupra mișcării hippie, în sensul că participanții acesteia nu se puteau bucura de libertatea de exprimare a hipioților din Vest. Totodată, după spusele regizoarei, aceștia nu se împotriveau doar războiului sau politicilor de stat, ci și violenţei de zi cu zi: de la propagandă, birocraţie, militarism, la supraveghere, arestări, hărţuire, şi tratamentul primit în închisori şi în spitalele psihiatrice.

Baron Prášil, alegerea Centrului Ceh pentru această săptămână de Fiction Tuesdays, vă va purta alături de Baronul Munchausen și de însoțitorul său într-o călătorie prin timp și spațiu ce depășește barierele logice ale realității. Prin combinația iscusită de animație, acțiune și tehnici cinematografice impresionante, regizorul Karel Zemal ilustrează aventurile suprarealiste ale celor doi, combinând iluzia evadării din lumea reală cu deziluzia romantică a protagonistului eponim.

Elementele fantasticului se îmbină cu cele ale unor teme universale, așa cum este iubirea, iar filmul constituie, de asemenea un răspuns artistic la progresele științifice realizate în domeniul călătoriilor prin spațiul cosmic. Astfel, voiajul celor doi ilustrează atat năzuința către o libertate absolută, dar și dorința de a evada dintr-o realitate care parcă nu funcționează cum trebuie.

 Astfel, ambele proiecții sunt marcate de aspirația către escapism din apăsarea chinuitoare a realității cotidiene. În Soviet Hippies, suntem martori la modurile în care un grup de rebeli încearcă să navigheze printr-o societate opresivă, dar și a consecințelor suferite în urma îndrăznelii de a fi ei înșiși. Totodată, Baron Prášil ne poartă într-o aventură ce transcende timpul și spațiul, permițându-ne astfel să ne detașăm cu totul de lumea reală și de legile care o guvernează.

Dacă doriți să vă lăsați imaginația să călătorească în voie, puteţi să vă petreceţi serile de luni și marți la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), vizionând Soviet Hippies, respectiv Baron Prášil. Proiecțiile încep de la ora 20:00, iar intrarea și berea Budweiser Budvar sunt gratis.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays & Fiction Tuesdays.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Foto: Soviet Hippies – facebook

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.