Spartacus & Cassandra, marele premiu la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/spartacus-cassandra-marele-premiu-la-astra-film-festival/

Filmul „Spartacus & Cassandra”, de Ioanis Nuguet, a câştigat marele premiu la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival (AFF), desfăşurat în perioada 5 – 11 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2015

Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experţi internaţionali din domeniul cinematografiei – printre care John Appel, Manuela Cernat, Vintilă Mihăilescu sau Cristi Puiu – a evaluat 48 de filme selecţionate pentru cele patru secţiuni competiţionale ale festivalului: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi Student.

În 2015, marele premiu al Festivalului a fost obţinut de filmul „Spartacus & Cassandra”. Cultura şi modul de viaţă al romilor sunt în continuare subiecte fierbinţi în Europa, transpuse de-a lungul timpului în foarte multe documentare.

Ioanis Nuguet, regizorul filmului "Spartacus & Cassandra"

Ioanis Nuguet, regizorul filmului „Spartacus & Cassandra”

Regizorul Ioanis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectivă nouă, aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor, asupra relaţiei lor cu familia şi cu grupul de romi, pe de-o parte, şi cu instituţiile franceze şi familia adoptivă, pe de alta.

Premiul pentru cel mai bun documentar, din competiţia Internaţional, a revenit filmului „Eu sunt poporul/ I Am The People”, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon.

Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care introduce spectatorii în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obişnuiţi, ale căror voci rămân de obicei neauzite.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun documentar, în competiţia Europa Centrală şi de Est, a fost acordat filmului „Casa mea/ My Home”, regia Jiri Stejskal, pentru pledoaria întru respect pentru individualitate şi tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată.

Premiul pentru cel mai bun documentar, în competiţia România, a fost câştigat de filmul „Afară/ Outside” (regia Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină şi pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste şi post-comuniste.

John Albert Jansen, regizorul documentarului „Alfabetul fricii/ The Alphabet of Fear”, prezentat în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu premiul pentru regie.

Jansen recrează universul literar al Hertei Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalităţi publice extraordinare, ci şi a unui parcurs moral şi politic de excepţie.

Foto: Astra Film Festival – astrafilm.ro

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.