„Spații Vii” animă Bucureştiul
https://www.ziarulmetropolis.ro/spatii-vii-anima-bucurestiul/

Pe 24 august, între orele 21:00 şi 22:30, va avea loc a doua intervenţie performativă Spaţii Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din Bucureşti. Grădina Divanva fi transformată într-un spaţiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui poveşti în timp real. Intrarea este liberă!

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Mișcarea corpurilor, sunetul, lumina, proiecțiile video generative și interacțiunea dintre acestea vor crea povești abstracte sau concrete, metaforice sau minimaliste, vechi sau contemporane. Ele reinventează un#habitatși aduc mai multe realități la un loc, prin în instalații performative și intervenții audio-vizuale.

Casa de târgovețeste o locuință tradițională cu influențe oriental balcanice și una dintre cele mai vechi clădiri din București, deschisă publicului sub conceptul Grădina Divan. Luând ca punct de inspirație poveștile casei de târgovețși multiplele ei transformări, dar și specificul arhitectural – o reflecție a unui București fanariot aflat între Orient și Occident – echipa creativă abordează subiecte precum istoria, timpul, moștenirea culturală, rezistența sau schimbarea.

Gradina Divan _ credit Sebastian Apostol

Grădina Divan este un proiect-pilot de reactivare a casei de târgoveț realizat de Institutul Național al Patrimoniului și Calup pentru crearea unui spațiu dedicat proiectelor culturale, discuțiilor și bunei dispoziții.

Publicul e invitat să descopere o bucată de istorie într-un context nou și să se relaxeze cu o băutură rece în Grădina Divan.

Intervenția performativăSpații Vii #habitat reprezintă prima fazăa interacțiunii cu spațiul Grădinii Divan. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timișoara, un start-up care își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România, turiștii și locuitorii orașului vor putea vedea spațiul activat dintr-o nouă perspectivă.

Începând cu noiembrie 2017, rezultatul video şi sonor al intervențiilor performative, capturat şi adaptat, va re-anima Grădina Divan, precum și celelalte trei spații cu ajutorul tehnologiei de Realitate Augmentată (AR).

Echipa internaţională a proiectului reuneşte artişti vizuali, performeri, dansatori, muzicieni şi designeri care interacționeazăîn timp real, folosind maniere diferite de expresie.

Artiști participanti:

Lia-Cristiana Marin, Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Daniela Sima – performeri

Simona Deaconescu – coordonator performance

Mirian Kolev – muzician/soundscape

Dilmana Yordanova şi Mihaela Kavdanska – inițiatoare ale proiectului și artiste vizuale preocupate de relaționarea în timp real dintre diverse forme artistice ce implică tehnologia

Horea Avram– PhD, istoric de artă, curator, cadru universitar, consultant AR.

SPAȚII VIIeste un proiect de lungă durată, inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la începutul anilor 2000.

Foto: Spații Vii – facebook

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.