„Spații Vii” animă Bucureştiul
https://www.ziarulmetropolis.ro/spatii-vii-anima-bucurestiul/

Pe 24 august, între orele 21:00 şi 22:30, va avea loc a doua intervenţie performativă Spaţii Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din Bucureşti. Grădina Divanva fi transformată într-un spaţiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui poveşti în timp real. Intrarea este liberă!

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Mișcarea corpurilor, sunetul, lumina, proiecțiile video generative și interacțiunea dintre acestea vor crea povești abstracte sau concrete, metaforice sau minimaliste, vechi sau contemporane. Ele reinventează un#habitatși aduc mai multe realități la un loc, prin în instalații performative și intervenții audio-vizuale.

Casa de târgovețeste o locuință tradițională cu influențe oriental balcanice și una dintre cele mai vechi clădiri din București, deschisă publicului sub conceptul Grădina Divan. Luând ca punct de inspirație poveștile casei de târgovețși multiplele ei transformări, dar și specificul arhitectural – o reflecție a unui București fanariot aflat între Orient și Occident – echipa creativă abordează subiecte precum istoria, timpul, moștenirea culturală, rezistența sau schimbarea.

Gradina Divan _ credit Sebastian Apostol

Grădina Divan este un proiect-pilot de reactivare a casei de târgoveț realizat de Institutul Național al Patrimoniului și Calup pentru crearea unui spațiu dedicat proiectelor culturale, discuțiilor și bunei dispoziții.

Publicul e invitat să descopere o bucată de istorie într-un context nou și să se relaxeze cu o băutură rece în Grădina Divan.

Intervenția performativăSpații Vii #habitat reprezintă prima fazăa interacțiunii cu spațiul Grădinii Divan. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timișoara, un start-up care își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România, turiștii și locuitorii orașului vor putea vedea spațiul activat dintr-o nouă perspectivă.

Începând cu noiembrie 2017, rezultatul video şi sonor al intervențiilor performative, capturat şi adaptat, va re-anima Grădina Divan, precum și celelalte trei spații cu ajutorul tehnologiei de Realitate Augmentată (AR).

Echipa internaţională a proiectului reuneşte artişti vizuali, performeri, dansatori, muzicieni şi designeri care interacționeazăîn timp real, folosind maniere diferite de expresie.

Artiști participanti:

Lia-Cristiana Marin, Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Daniela Sima – performeri

Simona Deaconescu – coordonator performance

Mirian Kolev – muzician/soundscape

Dilmana Yordanova şi Mihaela Kavdanska – inițiatoare ale proiectului și artiste vizuale preocupate de relaționarea în timp real dintre diverse forme artistice ce implică tehnologia

Horea Avram– PhD, istoric de artă, curator, cadru universitar, consultant AR.

SPAȚII VIIeste un proiect de lungă durată, inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la începutul anilor 2000.

Foto: Spații Vii – facebook

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]