Spectacol aniversar: „Omul-pernă“ împlinește doi ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-aniversar-omul-perna-implineste-doi-ani/

„Omul-pernă”, un spectacol studenţesc recompensat cu multe premii, aniversează doi ani de la premieră (şi 52 de reprezentaţii) vineri, 20 februarie, de la ora 19:00, la Godot Café Teatru.

Un articol de Elena Simion|18 februarie 2015

Patru tineri actori dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama). Spectacolul de licenţă din 2013 al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public.

Rareș Andrici a descoperit textul, în timpul pregătirilor pentru un examen de creație din anul II de facultate. După 3 săptămâni de muncă alături de Cosmin Dominte și de George Lepădatu, a fost prezentat în fața colegilor și a profesorilor actul I din „Omul-pernă“. Intepretarea a fost atât de convingătoare, încât profesorul coordonator de an, Adrian Titieni, a spus: „Stop. Mulțumim. Proiect de licență“. Cei 3 tineri, coordonați de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş, au lucrat multă vreme, înainte să li se alăture în distribuție și Tudor Andronic, în rolul lui Michal.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care ofițeri, Tupolski şi Ariel îl interoghează pe scriitorul Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.
Scenele aduc răsturnări de situație și multe momente care țin publicul în priză, dar cel mai important este jocul celor petru tineri. Ei și-au studiat cu atenție personajele interpretate, ajungând să înțeleagă cele mai intime resorturi care generează gesturile și faptele lor.

1013649_452608204891631_6408883613990033418_n

Spectacolul a călătorit prin toată țara, iar publicul le-a fost aproape celor patru tineri actori și a savurat interpretarea lor cu accente de thriller. De asemenea, s-a jucat în mai multe festivaluri: Festivalul “25 de ore de teatru non – stop” Sibiu ( singurul spectacol cu două reprezentații în cadrul festivalului), Festivalul Teatrului Studențesc “in Culise”, Festivalul “Vin’ la Teatru”, Festivalul National de Teatru ”Zilele Elvira Godeanu” și la Teatrul “Toma Caragiu”din Ploiești – spectacol invitat prin parteneriat cu UNATC București.

Actorii din „Omul-pernă” ne-au povestit despre rolurile interpretate:

„Katurian este un scriitor care scrie poveşti despre copii. Personajele şi situaţiile create de el sunt făcute în aşa fel încât să distrugă percepţia comună asupra vulnerabilităţii copilului: toţi copiii mor ȋn chinuri groaznice. Această ȋnclinaţie bolnavă ȋi atrage o mulţime de probleme din momentul ȋn care doi detectivi devin interesaţi de poveştile sale.”
(Rareș Andrici – interpretul personajului Katurian )

„Ariel este o persoană foarte sensibilă și cât se poate de atașată de copii, deci un suflet cald și protector. El trebuie să manifeste la serviciu un cu totul alt tip de comportament, cel dur, neînțelegător, violent, o persoană cu care nu se poate comunica pe o cale amiabilă. Acest tip de comportament nu este gratuit, el având traume inimaginabile din copilărie. Asadar, rolul lui este de a dezechilibra inculpatii, in cazul de faţă pe Katurian, mai ales ca presupusul “scriitor genial/criminal psihopat” are ca temă în povestirile sale uciderea copiilor.” (George Lepădatu – interpretul personajului Ariel)

„Tupolski este un polițist inteligent cu un ego mare. Ușor copilăros, instransigent, cu un «poker face» aproape perfect.” (Cosmin Dominte – interpretul personajului Tupolski)

„Michal este un suflet cald, sincer, naiv și care nu doreste să facă rău voit celor din jurul lui. Are un retard provocat de parinții lui care, în copilarie îl torturau, pentru a-i stârni o imaginație aproape bolnavă fratelui său Katurian, pentru a scrie povești cu un conținut terifiant. Este un personaj cheie în piesa «Omul-pernă» pentru că prin el se elucidează adevăratul criminal.” (Tudor Andronic – interpretul personajului Michal)

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

19
/01
/21

Joi, 21 ianuarie,  la ora 11.00, Stagiunea Teatrală Online a Centrului Cultural LUMINA difuzează în regim de live streaming performance-ul „O mica glumă” de A.P Cehov, producție a Centrului Cultural LUMINA.

Pagina 1 din 94212345...102030...Ultima »