Spectacol de flamenco pe scena Teatrului Odeon, de Ziua Naţională a Spaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-flamenco-pe-scena-teatrului-odeon-de-ziua-nationala-a-spaniei/

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti organizează, în colaborare cu Teatrul Odeon din capitală, marţi, 8 octombrie, orele 19:00, la Sala Majestic a Teatrului, spectacolul de muzică şi dans flamenco „Fluye” susţinut de chitaristul José María Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales. 

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2019

Acest spectacol, organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei (care se sărbătoreşte la 12 octombrie), îmbină armonios piese de origine flamenco, precum bolero, fandango şi soleá cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică spaniolă precum Sevilla de Isaac Albéniz, Farruca de Manuel de Falla sau Cântecele populare ale lui Federico García Lorca, printre altele.

Biletele pot fi achiziţionate online: www.teatrul-odeon.ro sau de la Agenţia de Bilete a Teatrului Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei, 40-42), luni-duminică, orele 11:30-19:00, cu pauză între 14:30-15:00.

Chitaristul José María Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales îşi unesc arta şi talentul într-un spectacol de flamenco de maximă acurateţe şi eleganţă. Recitalul este un omagiu adus unei perioade de glorie a muzicii spaniole, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care se produceau cu absolută normalitate schimburi şi împrumuturi de cunoştinţe între stilurile clasic şi flamenco.

JOSÉ MARÍA GALLARDO DEL REY

Artist cu o pregătire şi cunoştinţe muzicale neobişnuite în lumea chitarei, este unul dintre soliştii cei mai solicitaţi de către orchestrele din lumea întreagă, fiind recunoscut la nivel mondial pentru interpretările strălucite şi tehnica impecabilă. Pregătirea sa de chitarist clasic a fost îmbogăţită de legătura intensă pe care o are cu genul flamenco. Vasta sa pregătire în domeniul muzical i-a permis să dezvolte multiple faţete precum cea de compozitor, director şi consultant artistic.

În 1990 a realizat orchestraţia piesei “Concierto de Aranjuez”, a compozitorului Joaquín Rodrigo, interpretată la Osaka (Japonia) de Telemann Chamber Orchestra, cu un solist de excepţie: Paco de Lucía. A colaborat cu profesionişti de talia lui Plácido Domingo, Elina Garança şi Teresa Berganza.

Compozitor de prestigiu, lucrările sale sunt interpretate în cadrul celor mai importante festivaluri de muzică şi coregrafiate de nume celebre din lumea dansului, precum María Pagés, Víctor Ullate sau Lola Greco. A susţinut concerte în prestigioase instituţii muzicale, precum Carnegie Hall, Opera din Tokio, Konzerthaus din Viena şi Opera din Paris, printre multe altele.

ANA MORALES

Ana MOrales.®Paco Lobato

Se naşte la Barcelona şi încă de la o vârstă fragedă, începe să manifeste interes pentru dans, o pasiune care o va transforma pe Ana Morales într-unul dintre reperele dansului flamenco ale momentului. Este o artistă cu o vastă cunoaştere şi stăpânire a acestui limbaj, în care experimentează în permanenţă. Şi-a început pregătirea la Conservatorul din oraşul său natal în dans clasic şi flamenco, o dualitate ce i-a permis să dobândească o versatilitate pe care o pune în practică şi o dezvoltă fără limite în creaţiile sale.

Paşii i-au fost îndrumaţi de maeştri precum Rafael Campallo, Alejandro Granados, Juana Amaya, Eva la Hierbabuena, Isabel Bayón şi Andrés Marín, printre alţii.

Traiectoria sa a fost recunoscută prin numeroase premii, printre care se remarcă Trofeul “Giraldillo” la Bienala de Dans de la Sevilla (2019), cele trei distincţii obţinute în cadrul Premiilor Lorca (2019) pentru cea mai bună coregrafie, interpretare feminină şi spectacol flamenco, Premiul “Desplante” la Festivalul Internaţional Cante de las Minas (2009) sau Premiul pentru dans liber la Concursul Naţional de Dans Flamenco La Perla de Cádiz (2004), pentru a menţiona doar câteva dintre acestea.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti

Partener: Teatrul Odeon din Bucureşti

Sponsori: FCC, GARANTIBANK, ACCIONA, EPTISA, INDRA.

Foto: Spectacol de flamenco – facebook

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.