Spectacol de flamenco pe scena Teatrului Odeon, de Ziua Naţională a Spaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-flamenco-pe-scena-teatrului-odeon-de-ziua-nationala-a-spaniei/

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti organizează, în colaborare cu Teatrul Odeon din capitală, marţi, 8 octombrie, orele 19:00, la Sala Majestic a Teatrului, spectacolul de muzică şi dans flamenco „Fluye” susţinut de chitaristul José María Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales. 

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2019

Acest spectacol, organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei (care se sărbătoreşte la 12 octombrie), îmbină armonios piese de origine flamenco, precum bolero, fandango şi soleá cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică spaniolă precum Sevilla de Isaac Albéniz, Farruca de Manuel de Falla sau Cântecele populare ale lui Federico García Lorca, printre altele.

Biletele pot fi achiziţionate online: www.teatrul-odeon.ro sau de la Agenţia de Bilete a Teatrului Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei, 40-42), luni-duminică, orele 11:30-19:00, cu pauză între 14:30-15:00.

Chitaristul José María Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales îşi unesc arta şi talentul într-un spectacol de flamenco de maximă acurateţe şi eleganţă. Recitalul este un omagiu adus unei perioade de glorie a muzicii spaniole, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care se produceau cu absolută normalitate schimburi şi împrumuturi de cunoştinţe între stilurile clasic şi flamenco.

JOSÉ MARÍA GALLARDO DEL REY

Artist cu o pregătire şi cunoştinţe muzicale neobişnuite în lumea chitarei, este unul dintre soliştii cei mai solicitaţi de către orchestrele din lumea întreagă, fiind recunoscut la nivel mondial pentru interpretările strălucite şi tehnica impecabilă. Pregătirea sa de chitarist clasic a fost îmbogăţită de legătura intensă pe care o are cu genul flamenco. Vasta sa pregătire în domeniul muzical i-a permis să dezvolte multiple faţete precum cea de compozitor, director şi consultant artistic.

În 1990 a realizat orchestraţia piesei “Concierto de Aranjuez”, a compozitorului Joaquín Rodrigo, interpretată la Osaka (Japonia) de Telemann Chamber Orchestra, cu un solist de excepţie: Paco de Lucía. A colaborat cu profesionişti de talia lui Plácido Domingo, Elina Garança şi Teresa Berganza.

Compozitor de prestigiu, lucrările sale sunt interpretate în cadrul celor mai importante festivaluri de muzică şi coregrafiate de nume celebre din lumea dansului, precum María Pagés, Víctor Ullate sau Lola Greco. A susţinut concerte în prestigioase instituţii muzicale, precum Carnegie Hall, Opera din Tokio, Konzerthaus din Viena şi Opera din Paris, printre multe altele.

ANA MORALES

Ana MOrales.®Paco Lobato

Se naşte la Barcelona şi încă de la o vârstă fragedă, începe să manifeste interes pentru dans, o pasiune care o va transforma pe Ana Morales într-unul dintre reperele dansului flamenco ale momentului. Este o artistă cu o vastă cunoaştere şi stăpânire a acestui limbaj, în care experimentează în permanenţă. Şi-a început pregătirea la Conservatorul din oraşul său natal în dans clasic şi flamenco, o dualitate ce i-a permis să dobândească o versatilitate pe care o pune în practică şi o dezvoltă fără limite în creaţiile sale.

Paşii i-au fost îndrumaţi de maeştri precum Rafael Campallo, Alejandro Granados, Juana Amaya, Eva la Hierbabuena, Isabel Bayón şi Andrés Marín, printre alţii.

Traiectoria sa a fost recunoscută prin numeroase premii, printre care se remarcă Trofeul “Giraldillo” la Bienala de Dans de la Sevilla (2019), cele trei distincţii obţinute în cadrul Premiilor Lorca (2019) pentru cea mai bună coregrafie, interpretare feminină şi spectacol flamenco, Premiul “Desplante” la Festivalul Internaţional Cante de las Minas (2009) sau Premiul pentru dans liber la Concursul Naţional de Dans Flamenco La Perla de Cádiz (2004), pentru a menţiona doar câteva dintre acestea.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti

Partener: Teatrul Odeon din Bucureşti

Sponsori: FCC, GARANTIBANK, ACCIONA, EPTISA, INDRA.

Foto: Spectacol de flamenco – facebook

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

30
/05
/14

Ce au în comun pianiștii Radu Lupu și Valentin Gheorghiu, violoniștii Silvia Marcovici și Alexandru Tomescu, cântărețele Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artiști cu o carieră internațională? Cu toții au debutat ca laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediție.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.