Spectacol de sfârșit de an la Operetă: „Liliacul” de Johann Strauss
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-sfarsit-de-an-la-opereta-liliacul-de-johann-strauss/

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” prezintă, pe 23 decembrie 2017, de la ora 18.30, în Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, opereta „Liliacul” de Johann Strauss – fiul.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2017

Pe un libret de Karl Haffner și Richard Genée, după vodevilul „Le Réveillon” scris de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, premiera operetei Liliacul a avut loc la Viena, la Theater an der Wien, pe data de 5 aprilie 1874.

Acţiunea se petrece în ultima zi a anului şi în noaptea de revelion. Falke, prietenul domnului Eisenstein, pune la cale o farsă, pentru a se răzbuna pe acesta pentru o poveste mai veche: după un bal mascat, Eisenstein l-a lăsat pe Falke beat într-o grădină publică, îmbrăcat în costum de liliac, spre batjocura mulțimii, motiv pentru care lui Falke i-a rămas porecla de „Liliacul”.

Farsa ne poartă din salonul aristocrat al familiei Eisenstein în sala de bal din palatul excentricului prinț Orlofsky și, apoi, chiar la închisoare… Trădări, pasiuni, intrigi – toate cu deznodământ fericit, ca în orice operetă.

Distribuția: Alfredo Pascu, Doina Scripcaru, Gabriela Daha, Ștefan Popov, Orest Pâslariu Ranghilof, Bogdan Lupea, Cristian Caraman, Raluca Ciocă, Cătălin Seimeanu, Maria Baciu

Regia, scenografia şi lighting design: Matteo Mazzoni; conducerea muzicală: Lucian Vlădescu; asistent regie: Laura Vlădoiu; coregrafia: Roxana Colceag; video artist: Fabio Massimo Iaquone, Luca Attilii; maestru cor: Gabriel Popescu; dirijor cor: Aurel Muraru.

 

Foto:  „Liliacul” de Johann Strauss – www.opereta.ro.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.