Spectacol de teatru și o lansare inedită în cadrul Anului Cultural Martha Bibescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-teatru-si-o-lansare-inedita-in-cadrul-anului-cultural-martha-bibescu/

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită duminică, 31 ianuarie, la un spectacol de teatru şi o lansare inedită in cadrul Anului Cultural Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2016

La ora 16:00 va avea loc spectacolul creștin ,,Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada.

Interpretează actrița Ana Calciu
Regizor: Marian Popescu
Voci: Tomi Cristin si Florin Nan
Manager cultural: Malvina Roșu

Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență, din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin ,,Diaconița Olimpiada”.

Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Spectacolul își propune să prezinte evoluția duhovnicească/spirituală a Diaconiței Olimpiada. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan. Fiecare dintre noi suntem într-o continuă căutare spre împlinire și desăvârșire umană. Spectacolul ne propune o modalitate de viețuire și devenire.

Spectacolul este susținut de Compania teatrală „Zona”, care a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune publicului proiecte creștine, recitaluri de poezie și teatru creștin.
Intrarea este  liberă.

Durata spectacolului este de 50 min.
2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu. Cu acest prilej, Asociația Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncovenești organizează în data de 31 ianuarie următoarele evenimente:

De la orele 17:00, lansarea volumului Oanei Marinache, „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” – volum în care sunt trecute în revistă proprietățile familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești.
Prezintă: dr. Ioana Beldiman și dr. Oana Marinache

De la orele 17:30 va avea loc vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”,
vor fi trecute în revistă principalele repere ale vieții prințesei prin proiecția video pe Palatul Mogoșoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu.
Prezintă: dr. Doina Mândru

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfățurându-se până în 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.