Spectacol în amintirea victimelor comunismului, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-in-amintirea-victimelor-comunismului-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă ,,Testament”, un spectacol realizat de Companie de teatru Passe-Partout Dan Puric şi asociaţia Artist Liber. Producţia a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990.

Un articol de Adina Scorţescu|26 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă „Testament“, un spectacol realizat de compania de teatru Passe-Partout Dan Puric şi de asociaţia Artist Liber. Producția a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990. 

Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog. Scenariul (inspirat din versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu) îmbină arta recitativă cu pantomimă şi proiecțiile video.

Spectacolul „Testament“, care a avut premiera pe 4 aprilie 2012, se vrea a fi o  lecţie despre cei care şi-au închinat viaţa luptei împotriva comunismului, devenind modele pentru generaţiile următoare.

Premii pentru tinerii intelectuali

Reprezentația va fi urmată de Gala Fundației Aiud, prezentată de Dan Puric şi de Răzvan Codrescu, în cadrul căreia se vor decerna Premiile „Demnitate Românească“ celor care au suferit în temnițele comuniste şi au ținut vie memoria unei generații prin scrieri, poezie, mărturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcărea – toţi foşti deţinuţi şi autori de volume de memorialistică.

Premiile „Gândire românească“ vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat şi au împărtășit această memorie eroică prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Mureşan pentru studiul „Fenomenul Pitești“, Sorin Lavric pentru volumul „Noica şi Mişcarea Legionară“, 
Claudiu Târziu pentru editarea revistei „Rost“.

Rezervările se pot face la numerele de telefon 021.315.89.80 și 0761.319.819.

Foto: Compania Passe-Partout

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.