Spectacole de Cărbunariu, Gábor, Frunză şi Măniuţiu, la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-de-carbunariu-gabor-frunza-si-maniutiu-la-fest-fdr/

La fel ca în anii precedenţi, secţiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc, FDR, propune un „maraton” teatral, în timpul căruia publicul va putea viziona reprezentaţii de excepţie.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Spectacole de Cărbunariu, Gábor, Frunză şi Măniuţiu, la FEST-FDR / Selecţia a fost realizată de teatrologul Oana Borş, care, în demersul său, propune o panoramare a dramaturgiei naţionale în spectacolul contemporan de teatru.

Cei care au apreciat selecţia de anul trecut se vor reîntâlni cu spectacole care vorbesc despre marile teme ale societăţii româneşti din prezent, FEST – FDR fiind, totodată, un bun prilej de a lua pulsul modului în care se face teatrul autohton al momentului.

Astfel, autori importanţi – de la Eugène Ionesco şi Teodor Mazilu la contemporanii Saviana Stănescu, Mihaela Michailov, Gianina Cărbunariu, Peca Ştefan, Alina Nelega, Alexei Vakulovski -, spectacole de autor, în care postura auctorială se suprapune pe cea regizorală sau chiar interpretativă – cum ar fi cazul lui Mihai Măniuţiu, Nona Ciobanu şi Radu Iacoban -, nume rezonante ale culturii româneşti – Tompa Gábor, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Cătălin Ștefănescu – compun selecţia modulului FDR al FEST-FDR 2015.

Lista spectacolelor propuse pentru ediţia 2015 a secţiunii FDR a FEST-FDR este următoarea:

„Noul locatar”, de Eugène Ionesco, regia Tompa Gábor (Teatrul Nottara, Bucureşti), „Mobilă şi durere”, de Teodor Mazilu, regia Victor Ioan Frunză (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Bucureşti), „Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu (Teatrul Naţional Cluj), „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, după „Moromeţii”, regia Alexandru Dabija (Teatrul Act, Bucureşti), „În trafic”, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, trupa „Liviu Rebreanu”), „Amintiri din epoca de şcoală”, de Mihaela Michailov (Asociaţia ADO – Artă pentru Drepturile Omului, Bucureşti), „Viaţa-i mai frumoasă după ce mori”, de Mihai Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiul Secuiesc), „De vânzare/ For sale”, de Gianina Cărbunariu, regia Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon, Bucureşti), „În parc”, de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban (Godot Café-Teatru, Bucureşti), şi „Copiii foametei. Mărturii”, de Alexei Vakulovski, regia Luminiţa Ţâcu (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Chişinău).

"Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", de Cătălin Ştefănescu

„Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu

Alte spectacole

De asemenea, publicul va mai putea urmări şi spectacolele de teatru „Viză de clown”, de Saviana Stănescu, regia Alexandru Mihail (Teatrul Odeon, Bucureşti), „Cel ce închide noaptea”, de Nona Ciobanu, regia Nona Ciobanu (Teatrul Maghiar Cluj), „Organic”, de Saviana Stănescu, regia Andrei Măjeri (Teatrul Naţional Bucureşti), „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu (Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe), „Produse domestice”, de Xandra Popescu, regia Ioana Păun (WASP, Bucureşti), „Inside”, un concept PopUP Theatrics, proiect internaţional, şi „Medio Monte”, performance Marian Ilea / Mircea Bochiş, regia Mihaela Panainte (Teatrul Sală Mică, Baia-Mare).

Organizatorii vor anunţa în curând şi structura finală a săptămânii de teatru românesc la Timişoara.

Foto: FEST-FDR – Mihaela Marin

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

11
/04
/14

Luna aceasta se împlinesc 120 de ani de la naşterea marelui dramaturg, romancier, filosof şi poet Camil Petrescu. Cu ocazia acestei aniversări, TVR 2 difuzează luni, 14 aprilie, de la ora 20.10, spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, în regia lui Cornel Todea.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

11
/04
/14

Două figuri istorice ale căror destine au fost legate acum mai bine de cinci secole sunt vedetele campaniei de imagine a TIFF 2014. Vlad Țepeș și Matei Corvin se „reîntâlnesc” în 2014, în ipostaza de cinefili, pe vizualurile Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

10
/04
/14

Sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 22.00, invitatul Eugeniei Vodă la Profesioniştii de la TVR 1 este actorul Dorel Visan. “Totul se plăteşte pe lumea asta, nimic nu rămâne nepedepsit, iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – spune Dorel Vişan.

10
/04
/14

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.