Spectacole-eveniment la sărbătoarea de 20 de ani a Teatrului LUNI de la Green Hours
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-eveniment-la-sarbatoarea-de-20-de-ani-a-teatrului-luni-de-la-green-hours/

Între 28 noiembrie şi 4 decembrie 2017, Teatrul LUNI de la Green Hours este în sărbătoare. La aniversarea celor 20 de ani ai primului teatru independent din România, publicul este aşteptat, în Calea Victoriei 120, cu spectacole-eveniment ce reunesc artişti din generaţii diferite ale scenei contemporane.

Un articol de Petre Ivan|23 Noiembrie 2017

 

În prima zi aniversară, pe 28 noiembrie, de la ora 20.00, Teatrul LUNI ii invită pe iubitorii teatrului la Piazzolla 21g. După texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel și Alain de Botton, producția Centrului de Teatru Educațional Replika, special invitată, este coordonată de Mihaela Rădescu și Radu Apostol.

Spectacolul, o călătorie muzicală în Buenos Aires, este dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu. Personalitatea artistică a Dorinei a marcat puternic viaţa teatrului românesc. A lucrat cu regizori de prestigiu – Victor Ioan Frunză, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban – și a compus și interpretat splendide partituri în spectacole recunoscute ale celor mai importante teatre din România.

Dorina Crisan Rusu

A fost unul dintre primii artiști mainstream activi în zona independentă. Și-a adus contribuția creativă directă la numeroase producții ale Teatrului LUNI. Între acestea, Dorina a compus și interpretat live muzica pentru impresionantul one-woman-show Mihaela Rădescu – Alcool Amar…Amor. Protagonistă în Piazzolla 21g, Mihaela va fi acompaniată de excelentul Trio Elite: Cristian Balaș (vioară), Florin Mitrea (violoncel) și Mădălina Florescu (pian).

Pe 29 noiembrie, de la ora 20.00, Teatrul LUNI și Lia Bugnar vă așteaptă la o nouă premieră STĂ SĂ PLOUĂ. Spectacolul a fost prezentat publicului pentru prima dată în 2006. După 11 ani, spectatori de atunci și de acum sunt invitați să îl (re)vadă, într-o nouă distribuție. Talentul tinerilor actori Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian garantează succesul de public al textului scris și regizat de Lia Bugnar.

Tot în 29 noiembrie, de la ora 22.00, este programat spectacolul Colibri de Garret Jon Groenveld, produs de Doctor’s Studio. Jucat și regizat de Daniel Popa, spectacolul este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor destul de apropiat în care “o oglindă nu este o oglindă și o fereastră nu e o fereastră”. Daniel Popa trece de unul singur prin experiența călăului ajuns victimă, însoțit îndeaproape de ochiul vigilent al lui Big Brother, interpretat aici de The Voice Irina Margareta Nistor. Cu piesa Colibri, dramaturgul american Garret Jon Groenveld a câştigat The Internationalists 2012 Global Playwriting Contest.

Conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI, spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ștefan Invent/(-)ar [Pk] îi are ca protagoniști pe Laurențiu Bănescu și pe autor.

Pentru că reprezentația din 30 octombrie este sold out, Teatrul LUNI a anunțat deja prelungirea cu o zi a sărbătorii de 20 de ani. Astfel, în 4 decembrie, sunt programate încă două reprezentații, consecutive, ale ‘inventarului‘ Peca Ștefan & Laurențiu Bănescu. Performance party-ul durează 60 min. și este adresat unui număr limitat de participanți: 20. Orele de start ale Invent/(-)ar [Pk] din 4 decembrie vor fi 19.00, respectiv 20.30. Spectatorii sunt invitați să își aleagă ora la care doresc să ‘petreacă‘ împreună cu Peca și Laur.

Zilele de 1, 2 și 3 decembrie sunt dedicate celor mai tineri rezidenți ai Teatrului LUNI de la Green Hours: trupa Frilensăr va prezenta pe 1 decembrie, la ora 20.00, Înaintea erei noastre, cel mai premiat spectacol al său, iar pe 3 decembrie, ultima producție, în premieră: Bătălii, regi și elefanți, un two-men-show cu Tiberiu Enache și Ovidiu Cosovanu.

Paul Cimpoieru, autorul, și el premiat, al one-man-show-ului Homo Americanus, revine în Calea Victoriei cu Homo Love, un perform(d)ance programat, în premieră, pe 2 decembrie.

Programul detaliat al evenimentelor aniversare: www.greenhours.ro 

Biletele pot fi achiziționate direct de la Green Hours (Calea Victoriei, 120) și online prin www.bilet.ro.

Prețul unui bilet este de 25 lei (în avans) sau 35 lei (în ziua evenimentului).

Teatrul LUNI a luat ființă, oficial, în clubul de jazz Green Hours, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait cu Maia Morgenstern și Dorina Crișan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol.

Subsolul din Calea Victoriei 120 – “o hrubă, dar se face teatru acolo“, cum inspirat avea să spună în 2004 personajul Laur din New York Fuckin’ City de Peca Ștefan – a devenit, în timp, un laborator, dar și un simbol al independenței.

Foto: Teatrul LUNI , Green Hours

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

15
/03
/19

Se împlinesc, astăzi, 4 ani de când actorul Eusebiu Ștefănescu, unul dintre cei mai buni recitatori români de poezie, s-a stins din viață. Cu un an înainte de moartea sa, Eusebiu Ștefănescu (aici, într-o fotografie realizată de Simion Buia) primea Premiul Președintelui UNITER, pentru contribuţia sa la frumoasa rostire a poeziei. Simion Buia povesteste cum a decurs intalnirea cu actorul.

14
/03
/19

Teatrul Dramaturgilor Români prezintă publicului bucureștean premiera oficială a spectacolului MAZURKA, vineri, 15 martie, de la ora 19.00 în sala „Iosif Naghiu”. În acest spectacol, Alexander Hausvater propune publicului o odisee în mitul lui Chopin și dezvăluie un om mândru, interesat mai mult de mondenitate decât de suferințele celor din jurul său.

14
/03
/19

Ediția din 2019 a Festivalului „George Enescu” aduce o nouă premieră - Festivalul „George Enescu” pentru Copii – posibilă datorită parteneriatului cu Opera Comică pentru Copii din București.  Peste 1500 de spectatori vor avea ocazia să asculte marile lucrări prezentate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” într-un format adaptat vârstei lor. Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglindă, la matineu, programul festivalului din fiecare week-end.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

Page 1 of 78312345...102030...Last »