Spectacole-lectură cu intrare liberă, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-lectura-cu-intrare-libera-la-teatrul-nottara-2/

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Nottara continuă seria spectacolelor-lectură din cadrul programului ,,Spectacolul începe cu o lectură,” program cultural asumat prin proiectul de management al directorului teatrului. Ediţiile anterioare au impus două texte care s-au concretizat în producţii teatrale: Fazanul de Georges Feydeau, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, şi Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2015

Ajuns la ediţia a VII-a, programul ne propune o întâlnire cu dramaturgia italiană contemporană, care se va desfăşura în zilele de 2, 3, 4 noiembrie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00.

Doi autori, trei texte şi doi traducători. Aceasta este matricea în care s-a structurat acest eveniment: O noapte ca Salomeea şi Două surori de Emanuele Vacchetto şi Căsătorie Part-Time de Alessandro Casola, traduse de Marian Stan şi Ionela Dănilă.
Spectacolul-lectură din 2 noiembrie este O noapte ca Salomeea de Emanuele Vacchetto. Regia artistică este semnată de Alexandru Mâzgăreanu, iar din distribuţie fac parte Crenguţa Hariton şi Sorina Ştefănescu.

În seara de 3 noiembrie, vom descoperi un alt text al lui Emanuele Vacchetto, Două surori, în lectura actorilor Raluca Jugănaru Grosu, Ioana Calotă, Ion Grosu. Regia este asigurată de Adela Biţică.

Pe 4 noiembrie, în prezenţa autorului, Alessandro Casola (de altminteri, el va fi prezent încă din prima seară!), regizorul Mihai Lungeanu şi interpreţii Sorin Cociş, Ada Navrot, Diana Roman vor prezenta spectacolul-lectură Căsătorie Part-Time, comedie în trei acte. Seara va continua cu o sesiune de discuţii între regizorul artistic, interpreţi, critici de teatru, public, invitaţi de la Institutul Italian şi dramaturgul Alessandro Casola.

Iar unul dintre traducătorii textelor, Marian Stan, ne va prezenta informaţii preţioase despre dinamica vieţii teatrale italiene, cu un accent pus pe modul în care dramaturgia din peninsulă este susţinută şi promovată pe piaţa teatrală autohtonă şi internaţională.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.