Spectacole-lectură cu intrare liberă, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-lectura-cu-intrare-libera-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara încheie stagiunea 2014-2015 cu evenimentul ,,Spectacolul începe cu o lectură”, iniţiat şi coordonat de regizorii Alexandru Mâzgăreanu şi Mihai Lungeanu. Intrarea este liberă.

Un articol de Liliana Matei|25 Iunie 2015

În cadrul acestei ediţii, cea de-a 5-a a proiectului, publicul va face cunoştinţă cu trei dintre piesele Iaroslavei Pulinovici, o tânără autoare dramatică din Rusia, texte traduse în premieră pe ţară de către Raluca Rădulescu şi Bogdan Budeş. Lecturile vor avea loc pe 1, 2 şi 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Fiecare dintre cele trei spectacole-lectură va fi urmat de o sesiune de discuţii cu publicul, în prezenţa scriitoarei, venită în România în calitate de invitat special.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a lecturilor din ediţia dedicată dramaturgieii contemporane din Cehia, a fost realizat spectacolul Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică şi scenografia lui Ştefan Caragiu. Această montare, în care joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de tinerii actori Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu, s-a bucurat de mare succes de public şi presă. În luna mai a acestui an, fost prezentată şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună scenografie la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Noii Acţiuni Teatrale Est-europene, organizat de Teatrul de Dramă şi de Păpuşi din Vraţa, Bulgaria şi Asociaţia Europeană de Teatru NETA.

Evenimentul este realizat şi de această dată în parteneriat cu UNATC I.L.Caragiale, întrucât acest proiect important crează o punte între facultatea de teatru şi scena profesionistă, aşa cum declara regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Autoarea din Rusia, care semnează toate cele trei texte prezentate în această ediţie, Iaroslava Pulinovici, s-a născut în 1987 la Omsk, în Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg, unde a studiat scriere dramatică la clasa lui Nikolai Koliada. A câștigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate în Rusia și în Europa.

Miercuri, 1 iulie, va avea loc spectacolul-lectură Corul lui Caron, piesă tradusă şi regizată de Bogdan Budeş. Din distribuţie fac parte: Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu. Este un text despre o dragoste reînviată peste ani, cu tot cortegiul de speranţe şi vise. Nastea, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, este un fost copil-minune. Locuiește cu sora ei și cu soțul acesteia, care o iubesc și o răsfață (îi spun, în ciuda vîrstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericită. Nu și-a împlinit visurile – nu a devenit o vedetă a scenei și, deși lucrează la Operă, cântă doar în cor. De la Moscova, soseşte dirijorul Kostea pentru o montare nouă. Mai demult, el a lucrat în acest teatru, iar cei doi au avut în trecut o relație amoroasă furtunoasă. Însă el a plecat din oraş în urmă cu cîțiva ani. Acum s-a întors în calitate de dirijor invitat şi Nastenka speră să reaprindă flacăra dragostei…

Joi, 2 iulie, actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş şi studenţii UNATC I.L.Caragiale Lucian Bârsan, Catinca Maria Nistor, Oana Cârmaciu, Clara Popadiuc vor prezenta piesa Janna, tradusă de Raluca Rădulescu, în regia lui Mihai Lungeanu.

Janna este o femeie care a trecut prin multe în viață. A băut votcă cot la cot cu bandiții, a scăpat ca prin minune de un proces, a luptat în anii ’90 cu rakeții. Acum, la cincizeci de ani, are propria reţea de magazine, un centru comercial şi o casă uriașă. Trăiește cu Andrei, un bărbat mult mai tânăr decât ea şi s-ar putea spune că, în afară de tinerețe, Janna are totul. Însă, într-o zi, idila se termină. Andrei îi spune că o părăsește pentru o fată tânără de la care așteaptă un copil. Desigur, ca întotdeauna, Janna face față situației, îl dă afară pe Andrei şi alege să rămână singură. Dar nu este atât de simplu să-şi înfrunte propria singurătate precum credea…

Vineri, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Diana Roman şi studentul Vlad Bălan, îndrumaţi de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, vor interpreta textul Somnambulism. Iată pe scurt acţiunea piesei: lui Slava îi moare soția, Renata. După o vreme, găsește scrisorile acesteia, din care reiese că, ani la rând, l-a înșelat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricât l-ar durea, înțelege că nu are niciun drept s-o învinovățească pe Renata fiindcă și el, de vreo patru ani, are o amantă. Minciuna în care a trăit tulbură percepţia lui Slava asupra vieţii, iar el hotărăște să spună adevărul. Dar această decizie îi va aduce noi suferințe. Adevărul îl va face în ochii celorlalţi un caraghios incomod.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 76512345...102030...Last »