Spectacole românești remarcabile, la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-romanesti-remarcabile-la-fest-fdr/

Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole de la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

Sâmbătă, 17 mai, se vor juca spectacolele Efectul Genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28).

Prin intermediul piesei Efectul Genovese, Alina Nelega interoghează o lume care ani de zile a ascuns, în spatele firescului vieţii de zi cu zi, în spatele unei apareţe de normalitate, pasivitatea colectivă şi acceptarea participativă a acestei infestări generale.

Imagine din spectacolul „Dontcrybaby“

Imagine din spectacolul „Dontcrybaby“

În spectacolul realizat de Gavril Cadariu, personajele se înfruntă, într-un spaţiu gol, circular, o arenă a vieţii, folosind doar forţa propriilor argumente şi lăsând conflictul să-şi atingă tensiunile conţinute.

Explozie de imaginaţie. Aceasta pare a fi cheia reuşitei spectacolului-performance Dontcrybaby, semnat de Eugen Jebeleanu. Pe un text fragmentar (Catinca Drăgănescu), ce îmbină monologurile cu scenele scurte şi intervenţiile „din spate” ale DJ-ului, printr-o dinamică aparate dată de construcţia scenică – actorii preiau personajele unul de la celălalt, interpretându-le pe rând –, spectacolul, în fapt, este un remix al unui basm cvasi cunoscut.

Aparent inocent, se pun întrebări la care răspunsul este greu dat, privind graniţa dintre vină şi nevinovăţie, sau raportul dintre victimă și circumstanţă.

Ultima zi

Duminică, 18 mai, în ultima zi a primei sesiuni FEST-FDR, sunt programate trei spectacole: Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabeniţan, creație colectivă (Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iaşi) şi Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).

Despre Pisica verde, autoarea textului scria: „Pisica verde spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. (…) Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, e vorba despre o iubire neîmpărtăşită. Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri..”

Realizat ca o creaţie colectivă a actorilor protagonişti în spectacol, Dreaming Romania este un comentariu când sarcastic, când plin de ironie la adresa unor tipare socio-politice ale României. Trecerile alerte între scene, verva replicii dar şi verva interpretării sunt atuurile acestei creaţii.

Cabaretul cuvintelor, una dintre cele mai recente piese scrise de Matei Vişniec, pare a fi doar un joc. Un joc al sunetelor, literelor, cuvintelor, cele care se lasă şi nu se lasă prinse în forme, pentru a se umple de sensuri şi a da naştere limbajului. Dinamic, imaginativ, spectacolul devine şi el joc-ul ce ne vorbeşte despre comunicare, într-un timp în care aceasta se află la graniţa imploziei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.