Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide atelierele de scris Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-catre-mine-de-la-colegiul-national-gheorghe-lazar-inchide-atelierele-de-scris-control-n/

Asociaţia Culturală Control N şi elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“, rezultat în urma atelierelor de autocunoaştere prin scris. Evenimentul este programat vineri, pe 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” Bucureşti. Regizoarea Iulia Rugină semnează montarea, iar trupa de tineri artişti, textul. Intrarea este liberă.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2023

Odată cu această producție, cea de-a șasea ediție a inițiativei de ateliere de scris pentru adolescenți condusă de Asociația Culturală Control N ajunge la sfârșit.

Cu o distribuție compusă din elevii liceului, Trupa As, pornind de la textele realizate de aceștia în cadrul atelierelor „Către mine”, spectacolul le oferă adolescenților atât ocazia de a lucra cu regizoarea Iulia Rugină, cât și o oportunitate de a-și folosi propriile cuvinte și de a le vedea montate pe scenă.

„Spectacolul acesta e extrem de personal pentru toți tinerii actori de pe scenă, care au scris și textele, au dezvoltat împreună cu mine mișcarea scenică, și-au asumat niște personaje și au avut contribuții majore pe partea de regie. Dacă există un autor comun al acestui spectacol, ei sunt, toți 29. Și e un autor complet, complex și foarte sincer. E spectacolul unei generații, liceenii de azi, pe care cred că trebuie să îi ascultăm mai mult, să îi înțelegem mai bine și să mergem mai departe pe mâna lor. Plec din acest proiect cu multă speranță în viitor. Dacă tinerii care vin din urmă sunt ca ei, cred că suntem foarte bine mai departe“, declară Iulia Rugină, regizoarea spectacolului.

„Către mine” s-a derulat din luna martie până în mai 2023, cu patru etape principale de lucru:

  • Scriere creativă (creative writing) / trainer Oana Răsuceanu 
  • Scenaristică / trainer Ana Agopian 
  • Scriere dramatică / trainer Mihaela Michailov
  • Pregătirea spectacolului / coordonat de Iulia Rugină

 

În primă instanță, proiectul a debutat cu trei ateliere menite să îi familiarizeze pe liceeni cu diferite forme de scris, prezentate în maniere originale: scrierea creativă, scenaristica și scrierea dramatică. Pe parcursul a câte o săptămână, elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” și-au însușit cunoștințe despre scris, explorând subiecte care îi preocupă, și semnând, în final, câte 3 texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj de maxim 5 minute), respectiv trei povestiri.

Către mine

Spectacol creat pe baza textelor rezultate în cadrul atelierelor de autocunoaștere prin scris

Vineri – 26 mai – ora 19.00

Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr“

Concept și regie: Iulia Rugină

Trupa AsColegiul Național „Gheorghe Lazăr“

Distribuție: Alex Bebia, Alexia Popa, Ana Varabief, Beatrice Chelu, Bianca Berculescu, Bianca Ujeniuc, Călin Vișan, Daria Georgescu, Daria Pîrvu, Filip Nicolaescu, Flavia Martac, lleana Popescu, Ilinca Ciochia, Ioana Dinu, Ionuț Duțu, Iris Crăciunescu, Kaa Florea, Loreley Popa, Maia Eșanu, Mara Călugăreanu, Matei Lupu, Matei Soreață, Noemi Hăisu, Radu Ruiu, Sabina Popa, Sara Agafiței, Teodora Benescu, Teodora Țugui, Vlad Grasu

Intrare liberă.

 

Puteți citi textele rezultate din atelierele Către mine pe site-ul Liternet, unde sunt publicate în fiecare zi.

– 

Către mine este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN). 

Parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Liternet, Happ.ro, Ziarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fot0: Alexandru Zaharia

13
/11
/24

Spectacolul „Eu. Variante“ a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Podul de la Casa de Cultură a Studenților București, de la ora 18.00 și de la ora 20.00, în cadrul programului educațional „Eu. Variante” – Ateliere de autocunoaștere prin scris, susținut de Asociația Culturală Control N. Intrarea la evenimentul din Calea Plevnei, nr. 61 este liberă, în limita locurilor disponibile.

12
/11
/24

După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38).

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.