Spectacolul „Cavalerul Tristei Figuri“ îl comemorează pe Cervantes pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-cavalerul-tristei-figuri-il-comemoreaza-pe-cervantes-pe-tvr-2/

Anul acesta se comemorează 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare şi, de asemenea, de la moartea lui Miguel de Cervantes Saavedra. În continuarea demersului de a reaşeza pe un loc firesc Teatrul Naţional de Televiziune, luni, la ora 20.10, TVR 2 le propune telespectatorilor o bijuterie din Arhiva de Aur: spectacolul „Cavalerul Tristei Figuri“, adaptare după celebrul roman al lui Miguel de Cervantes, producţie din anul 1971.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2016

În distribuţie: Virgil Ogășanu, Constantin Rauţchi, Gina Patrichi, Draga Olteanu, Ion Marinescu, Mihai Mereuţă, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu, Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania Cîrje, Alexandru George, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru.

Spectacolul este regizat de Petre Bokor, care a scris și scenariul. Costumele sunt semnate de Rodica Hanagic. Scenografia îi aparține lui Vasile Rotaru.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Casa de Producție TVR are bucuria să vă anunțe participarea la sărbătoarea mondială a celui de-al patrulea centenar de la moartea celor doi autori, prin difuzarea unor spectacole celebre sau a unor montări mai noi ale scrierilor lui Shakespeare și Cervantes.

Se presupune că Cervantes s-a născut în 29 septembrie 1547. Botezul este documentat în 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor. În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a noua zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

Suntem, așadar, în aceeași situație ca în cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit în același an, dar din cauza diferenței dintre calendarul gregorian și cel iulian și pentru că nu există acte clare, data nașterii și a morții, în ambele cazuri, este aproximativă.

Cervantes a avut o viață aventuroasă: la 22 de ani a plecat în grabă din Spania pentru că a fost implicat într-un duel – ceea ce se pedepsea cu tăierea mâinii drepte, a fugit în Italia unde a făcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat și a luptat împotriva turcilor – inclusiv în bătălia navală de la Lepanto, în urma căreia s-a ales cu porecla „ciungul” pentru că a fost rănit la mâna stângă – se pare totuși că nu și-a pierdut mâna total, ci parțial mobilitatea acesteia, a fost prins de pirați și a petrecut cinci ani ca sclav în Alger – timp în care a încercat de patru ori să evadeze. A fost răscumpărat în 1580, la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm, iar următorii douăzeci și cinci de ani i-a petrecut luptându-se cu disperare să-și câștige existența. Scrisul era una dintre modalități. Însă, în 1597 ajunge din nou la pușcărie, de data aceasta pentru furtișag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada când Cervantes a început să scrie Don Quijote.

Cititor pasionat de romane cavalerești, Don Quijote, eroul lui Cervantes, ajunge să se considere un „cavaler rătăcitor”, astfel că pornește la drum călare, înarmat cu arme din carton. Se luptă cu dușmani imaginari și îi dedică Dulcineei victoriile imaginare. Don Quijote de la Mancha, personajul lui Cervantes a fost numit „cavalerul tristei figuri” și a devenit cel care se luptă cu morile de vânt.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.