Spectacolul incepe cu o lectura, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-incepe-cu-o-lectura-la-teatrul-nottara/

Marţi, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2013

Marți, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Spectacolul incepe cu o lectura va cuprinde, până la finalul stagiunii 2013-2014, trei serii a câte trei spectacole-lectură pe texte din dramaturgia cehă, mexicană și rusă, traduse pentru prima oară în România.

În plus, Teatrul „Nottara” a anunţat şi parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” prin care tineri regizori și actori vor colabora cu echipa Teatrului „Nottara”, nu doar pentru spectacolele-lectură, ci şi printr-o zi pe săptămână dedicată studenţilor.

La această întâlnire de inaugurare au luat parte Petr Zelenka, important dramaturg contemporan ceh, autorul unuia dintre textele prezentate, Mircea Dan Duță, traducătorul celor trei texte, René Kubášek, directorul Centrului Ceh din București, Mihai Lungeanu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect şi Paul Chiribuţă, decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Întâlnirea a fost moderată de criticul de teatru, Marinela Țepuș, directorul Teatrului „Nottara” și de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, coordonatorul proiectului de spectacole-lectură.

Spectacolul incepe cu o lectura

Afişul evenimentului Spectacolul incepe cu o lectura

Petr Zelenka a vorbit apoi despre dramaturgia cehă contemporană, despre textele româneşt jucate la Praga şi despre instituţiile ceheşti de cultură. Pe lângă promovarea tinerilor regizori şi actori pentru care implicarea în activitatea unui teatru profesionist înseamnă dezvoltarea capacităţilor personale.

Acest proiect îşi propune să promoveze dramaturgia contemporană cehească, în vederea apropierii de noul tip de public aflat în formare prin distribuirea a 150 de exemplare gratuite conţinând cele trei texte ceheşti la teatrele din ţară.

În acestă primă etapă, au putut fi vizionate spectacolele: „Poker Face” de Petr Kolecko (marţi, 03.12.a.c., ora 19.30), „Specii pe cale de dispariție” de Petr Zelenka (miercuri, 04.12.a.c., ora 12.00), „Joc de toamnă” de Marketa Blahova (joi, 05.12.a.c.), la sala „George Constantin”. Pentru aceste spectacole, intrarea este gratuită. Adela Bițică, Cristina Giurgea și Dragoș Mușoiu, masteranzi anul I și anul II, sunt tinerii regizori selectați să lucreze pe aceste texte.

Foto credit: Teatrul Nottara, proiectul Spectacolul incepe cu o lectura

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.