Spectacolul merge mai departe (Show must go on)
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-merge-mai-departe-show-must-go-on/

Oamenii au nevoie de teatru. Au nevoie să se întâlnească într-un loc, să-şi vorbească, să se cunoască, să se emoţioneze şi să le fie dor până se vor vedea următoarea dată.

Un articol de Diana Parpalea|30 septembrie 2021

Au nevoie să privească împreună spre un singur lucru și să-i înțeleagă multiplele sensuri. Să plângă și să râdă la aceeași poveste, iar la final să adune mulțumiri între palme. Au nevoie de teatru, pentru că e o lume cu mai multe lumi, în care cu toții sunt la fel de participativi. Toată lumea o spune, iar alții nu fac decât să o confirme iar și iar… 

Într-un oraș cochet aflat pe malul unui râu ce-i poartă numele, oamenii se întâlnesc în acest loc – teatru. Și nu doar oameni mari, ci, în primul rând, tineri.  Se strâng cu zecile și fac să se întâmple un lucru frumos și abia așteptat de toți – un festival. Echipa teatrului împreună cu câțiva prieteni dragi fac să se întâmple, la Buzău – Săptămâna Teatrului Tânăr. De 8 ani, Buzăul adună tineri iubitori și creatori de teatru pentru a le dedica un festival.   

La Teatrul „George Ciprian” Buzău se întâmplă tot. Gina Ghivulescu, în calitatea de manager al teatrului, își deschide porțile pentru ca împreuna cu Vlad Trifaș (director de festival), Cosmin Pană și Oana Borș să facă ca acest festival să se întâmple, cu câteva dintre cele mai bune și tinere spectacolele din stagiunea curentă a teatrelor și universităților de profil din țară.  

Ediția din acest an are loc în perioada 29 septembrie – 3 octombrie. Deschiderea festivalului a avut loc aseară, cu spectacolul „Forma lucrurilor” de Neil LaBute, de la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Silviu Debu și a fost cu adevărat o demonstrație a faptului că publicul are nevoie de teatru, în orice formă. Situația epidemiologică de la nivel național nu poate fi ignorată, deoarece oamenii trebuie să se simtă în siguranță, chiar și la teatru, de aceea actorii sunt testați înainte de venirea lor în festival. Astfel, în urma unui test ieșit pozitiv, unul dintre actorii din distribuție a devenit suspect de virusul Sars-Covid19 și nu a mai putut juca, oricât de tare și-ar fi dorit. În schimb, soluții există, iar teatrul rezistă sub orice formă. Bucuroși și norocoși de faptul că tânărul regizor, care este și actor, a fost și el prezent în festival, echipa de organizare a găsit posibilă reprezentația spectacolului printr-o lectură a textului. 

Spectacolul lectură a fost mai mult decât bine primit de către publicul înțelegător al situației. Astfel, în decorul spectacolului, în fața publicului, actorii – Anca Dumitra, Silviu Debu, Andreea Alexandrescu și Anghel Damian au citit textul. Chiar și așa – spectacolul nu a lipsit nici o secunda de pe scenă. Spectatorii au rămas în sală la fel de atenți, receptivi și participativi. Se simțea foarte bine faptul că este un spectacol jucat, care funcționează foarte bine. Fiind și un text care se bazează mai mult pe relația dintre personaje, nu pe forma lucrurilor din exterior, a contat foarte mult în această situație. A fost de admirat și prezența actorului și regizorului Silviu Debu, care a încercat pe cât posibil să ducă mai departe reprezentația împreună cu colegii săi, deja cunoscători ai textului, lucru care i-a reușit cu succes. Aplauzele de la final au reprezentat o confirmare. 

După această seară care s-a prezentat a fi un succes, cred că publicul buzoian ar mai veni să vadă spectacolul și a doua oară. Nu doar datorită actorilor care sunt cunoscuți în lumea teatrului și a filmului, dar și a calităților actoricești, care ies foarte bine în evidență într-un astfel de text care oferă destul de multe provocări. De această dată nu mai este vorba despre un spectacol allegro, cu multe schimbări de decor și care se bazează pe vizual, ci unul în care relația dintre actori, pe scenă, este cea care redă viu și imaginile spectacolului. Astfel, un spectacol bun se vede și prin simpla lecturare a unui text, iar curiozitatea de a-l vede în forma sa completă există.

Festivalul continuă orice ar fi, dar în condiții de siguranță. Spectatorii sunt așteptați și în zilele următoare la teatru cu zâmbetul pe buze, chiar dacă e ascuns după mască. Programul spectacolelor îl puteți vedea pe site-ul teatrului teatrulgeorgeciprian.ro, de unde puteți cumpăra și bilete.



17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.