Spectacolul MOLIÈRE | ERÉILOM, înregistrat și difuzat de Televiziunea Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-moliere-ereilom-inregistrat-si-difuzat-de-televiziunea-romana/

Duminică, 16 ianuarie, de la ora 20:00, la TVR 3, publicul va avea ocazia să vizioneze înregistrarea unuia dintre spectacolele emblematice ale Teatrului Nottara, MOLIÈRE | ERÉILOM, după Molière şi Mihail Bulgakov, în regia lui Roman Feodori, cel mai tânăr regizor rus recompensat cu patru Premii Masca de Aur.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2022

Pentru telespectatorii din diaspora, spectacolul va fi difuzat la TVR Internațional, în 16 ianuarie, de la ora 23.00.

Colaborarea cu Roman Feodori a început în 2017, când votul publicului a mers către spectacolul realizat de regizor în cadrul celei de-a treia ediții a Laboratorului de Teatru DENS, unul dintre proiectele cele mai importante ale Teatrului Nottara, coordonat de Oleg Loevski, renumit critic, profesor, producător de teatru, director artistic din Federația Rusă. În 2018, Roman Feodori s-a întors la Teatrul Nottara propunând o perspectivă inedită asupra unuia dintre dramaturgii legendari din istorie.

Bazat pe un scenariu original, în care se îmbină segmente din Vicleniile lui Scapin, Bolnavul închipuit, Tartuffe, Don Juan, la care se adaugă Viața Domnului de Molière de Mihail Bulgakov și piesa de teatru scrisă de acesta, Cabala bigoților, spectacolul pune accent pe cele mai dramatice și surprinzătoare experiențe care au marcat viața tumultuoasă a lui Molière, acest mare visător, un etern apărător al adevărului artistic și uman. O viață de legendă, trăită și încheiată pe scena pe care a iubit-o necondiționat. Spectatorul este purtat din poveste în poveste, cei 13 actori din distribuție devenind o adevărată „trupă a lui Moliere, trupă care se mișcă și respiră în același ritm.

Roman Feodori este director artistic la Teatrul Tânărului Spectator din Krasnoiarsk și a montat zeci de spectacole în teatre din Rusia, dar și din străinătate (MHAT / Teatrul de Artă din Moscova, Teatrul Națiunilor etc.), pe titluri din dramaturgia clasică și contemporană rusă și universală. Spectacolele sale au primit numeroase nominalizări și premii la Festivalul Masca de Aur, precum Premiul Special al juriului pentru „un exemplu viu de spectacol-feerie”, în 2016, pentru spectacolul vizual Alisa (regizat împreună cu Daniil Ahmedov) și Premiul pentru cea mai bună regie la ediția  din 2017 pentru musicalul Hamalul și regele, după V. Alenikov.

 

MOLIÈRE | ERÉILOM, după Jean-Baptiste Molière și Mihail Bulgakov

Regia: Roman Feodori

Traducerea şi adaptarea: Raluca Rădulescu

Distribuția: Şerban Gomoi, Rareș Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Dani Popescu,Crenguţa Hariton, Cristina Juncu, Ada Navrot, Isabela Neamțu, Filip Ristovski, Mihaela Subţirică, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu

Muzica: Tibor Cári

Scenografia: Olga Nikitina

Coregrafia: Aleksandr Andriașkin

Asistenţa de regie: Iulia Grigoriu

Lighting-design: Taras Mihalevski

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.