Spectacolul TNB “Furtuna” s-a jucat la Beijing cu casa închisă 
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-tnb-furtuna-s-a-jucat-la-beijing-cu-casa-inchisa/

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu trei reprezentanţii ale spectacolului Furtuna de William Shakespeare, la Festivalul Internaţional de Teatru organizat deTeatrul Arta Poporului din Beijing (TAPB). Această companie de teatru, fondată în 1952, a pus în scenă, de la înfiinţarea sa, peste 300 de spectacole în diverse stiluri, de la teme clasice chineze până la adaptări după Molière.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2018

Festivalul internațional pe care îl organizează de opt ediții a devenit un brand cultural al Chinei, prin participarea a numeroase trupe de teatru naționale şi internaționale.

La actuala ediţie, pe lângă Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, care a reprezentat România, au mai fost invitate trupe din Polonia, Rusia, Lituania, Franța și din China.

Turneul Naționalului bucureștean la Beijing a reprezentat o uriașă provocare atât pentru distribuția română, cât și pentru publicul chinez, cu referințe culturale atât de diferite. 

“Spectacolul multipremiat cu succese internaționale semnificative „Furtuna”, într-o montare mai mult decât uluitoare, în care regizorul Alexander Morfov îmbină nuanțele clasice cu cele moderne, umorul cu emoția, a impresionat publicul din Beijing care l-a urmărit fascinate timp de trei ore, relatează Institutul Cultural Român, principalul susţinător financiar al turneului TNB la Beijing. 

Ion Caramitru în rolul Prospero a oferit publicului un joc actoricesc de mare forță și sensibilitate. Împreună cu ceilalți actori, Crina Semciuc (Miranda), Istvan Teglas (Ariel), Mihai Călin (Caliban), Ciprian Nicula (Ferdinand), Andrei Finți (Alonso), Ioan Andrei Ionescu (Antonio), Gavril Pătru (Sebastian), Vitalie Bichir (Gonzalo), Mihai Calotă (Trinculo), Marcelo-S Cobzariu (Stephano), Alexandra Poiană (Nimfa), Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuț Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, vor rămâne cu siguranță în memoria de o viață a spectatorilor din Beijing”.

„Spectacolul a fost minunat!”, „Teatrul românesc este excelent! „, „Mi-a plăcut deosebit, echipa de actori are o înaltă ținută artistică!” Teatrul Național al României are un nivel ridicat, actorii sunt excelenți, şi mai ales ei au un limbaj corporal viu, contribuind în mare măsură la reușita spectacolului”. Iată câteva reacții ale spectatorilor la încheierea piesei, relatează Luo Dongquan, de la China Radio International (CRI).

Actorii au vorbit în limba română, scenariul însă a fost tradus de Shang Xiaolei și Pang Jiyang. Shang este o translatoare de limba engleză, iar Pang este șefa catedrei de limba română de la Universitatea de Studii Străine din Beijing. Traducerea în limba chineză a fost proiectată pe monitoarele care încadrau scena, se mai menţionează în relatarea CRI.

Cele trei reprezentații s-au derulat cu casa închisă, remarcabilă fiind și prezența, în public, a unei majorități impresionante a tinerilor.

În cadrul festivalului, Ion Caramitru, de data aceasta și în calitate de Director general al TNB, a susținut o conferință despre teatrul românesc, cu accentul pe activitatea Naționalului bucureștean. Conferința a fost moderată de unul dintre cei mai cunoscuți actori chinezi de teatru, Pu Cunxin, care, în curând, va interpreta rolul Prospero, rol cu care Ion Caramitru s-a prezentat în fața spectatorilor din Beijing.

Jocul actorilor, regia şi scenografia au reușit să capteze publicul chinez, asigurând o punte ce a risipit diferențele culturale. Fiindcă, mai presus de orice interpretări sau deosebiri culturale, „Furtuna” de la TNB este un spectacol conceput într-un limbaj universal, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației.

Foto: Furtuna, TNB, Beijing – tnb.ro

04
/10
/15

Un grup de artiști din domenii diferite vă prezintă lansarea EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară despre situația mamelor românce plecate la muncă în Italia.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

02
/10
/15

Azi începe ediția a cincea a Maratonului Teatrului Independent - Bucharest Fringe, eveniment ce durează 10 zile: peste 30 de spectacole de teatru independent în peste 10 spații de teatru independent din București, la TNB, Odeon sau Centrul Dansului. 

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

02
/10
/15

Frumoasă, răsfățată și bogată, Marthe Richer își împărțea timpul între frecventarea saloanelor epocii, terenul de sport și cel de aviație aviație, în Parisul din vremea Belle Époque. Crezând că-și poate salva frații, acceptă să devină spion dublu după moartea pe front a soțului său, în Primul Război Mondial.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.