Spectator la preselecția Galei HOP 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectator-la-preselectia-galei-hop-2014/

În perioada 15, 16, 17 iulie, la Teatrul Naţional Bucureşti au avut loc preselecţiile pentru Gala Hop, care se va desfăşura în 9-11 septembrie la Costineşti.

Un articol de Elena Simion|19 Iulie 2014

Mi-am dorit să asist la preselecțiile Galei Tânărului Actor din curiozitate. Merg adesea  la spectacole studențești și astfel am urmărit parcursul multor tineri actori. Am venit să-i observ și într-un concurs național, în care unul dintre elementele distinctive  este originalitatea.

Tema concursului –„Joacă-te cu mine! Sunt om, nu personaj!”– a adus în fața juriului mulți tineri din toată țara, multă energie și talent. Rareori s-a întâmplat să nu fie toată lumea cu ochii ațintiți către scenă. Am urmărit cu încântare texte proprii de-ale participanților, frânturi de text clasic transpuse ludic  într-un melanj modern, interacțiune cu publicul și cu juriul, emoție și umor.

La prima vedere, un juriu compus din nume mari ale scenei teatrale românești, Radu Afrim Marius Manole și Mihaela Michailov, pare să intimideze. Însă, m-a bucurat să observ că i-au susținut pe tineri, i-au ajutat să-și performeze momentele, le-au apreciat talentul și chiar au fost triști când au fost nevoiți să respingă momente care nu se potriveau temei concursului.

Într-o pauză, la o discuție cu unii dintre tinerii actori, l-am auzit pe Radu Afrim manifestându-și încântarea față de concurenții de pe scenă, dintre care mulți sunt excepționali. Cred că și atitudinea părintească a acestor oameni le dă elan și încredere tinerilor, care au venit în număr mult mai mare față de anul trecut, de aceea preselecția a durat cu o zi în plus. Este o preslecție fără ascunzișuri, fără jocuri de culise, iar scopul este găsirea și promovarea tinerilor talentați.

DSC_2129-002

Au participat 179 de tineri de la facultățile din București, Iași, Cluj și Târgu-Mureș. Au fost selectate 4 spectacole la Secțiunea Grup  și 21 de actori la Secțiunea Individual, dar preselecția în sine a fost un adevărat spectacol.

Creativitatea, curajul și energia au fost trăsăturile generale pe care le-am observat la tânăra generație de actori din concurs, iar cele mai apreciate momente au fost apaludate cu încântare atât de publicul format din tineri actori, iubitori ai teatrului și presă, cât și de juriu.

Gândurile cu care am venit la preselecție au fost de participare la desfășurarea unui moment-cheie al celei mai importante gale destinate tinerilor actori, Gala Hop.

Curiozitatea a fost cea care m-a împins către Sala Pictură a TNB, iar când probele au luat sfârștit, am fost încântată că am văzut atât de mulți tineri talentați, care își cunosc și iubesc meseria, care sunt gata să facă sacrificii pentru ea și care luminează scena prin prezența lor. Nu sunt specializată în domeniul teatral, dar ceea cea am văzut cu ochiul spectatorului neavizat m-a impresionat.

Gala Hop este o mare șansă pentru promovarea tinerilor talentați, în primul rând, pentru că Radu Afrim este un regizor căruia îi place să lucreze cu noua generație de actori, dovadă că mulți dintre tinerii selectați anul trecut la Costinești sunt deja integrați în proiectele lui. Un alt avantaj al Galei Hop este faptul că reunește tineri din toată țara și le oferă posibilitatea de a se face cunoscuți.

Dacă ar fi să le dau un sfat tinerilor actori ar fi acela de a îndrăzni să își cultive talentul pentru că este destul  loc și pentru ei pe scenă, iar Gala Hop demonstrează din plin acest lucru.

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.

20
/12
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Alina Petrică are 27 de ani. Joacă în „Aglaja”, la Centrul Cultural „Bălcescu”, în „Mon Cabaret Noir”, la Teatrelli, în „(D)efectul Placebo”, la Teatrul Național, în „Îmblânzirea scorpiei”, la Teatrul de Comedie, și este, din acest an, angajată a Teatrului Mic din București.

Page 1 of 812345...Last »