Spectatorii bucureșteni susțin eliberarea lui Kirill Serebrennikov
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectatorii-bucuresteni-sustin-eliberarea-lui-kirill-serebrennikov/

Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru invită spectatorii să susţină eliberarea lui Kirill Serebrennikov printr-un mesaj şi o fotografie de grup înainte de proiecţia filmului Leto, programat în această seară (miercuri), la ora 20:15, la Cinema PRO.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2018

Anul acesta, Cannes-ul a făcut excepție de la regulă și a proiectat un film în absența regizorului. Este vorba despre Leto, în regia rusului Kirill Serebrennikov. Scaunul său în impunătorul Grand Théâtre Lumière a rămas gol – dar chiar și așa, la finalul proiecției, spectatorii au aplaudat minute în șir.

Serebrennikov nu a putut fi prezent la premieră, în ciuda repetatelor insistențe ale delegaților de la Cannes și a diplomației franceze.

Kirill Serebrennikov, considerat a fi unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia s-a făcut remarcat în 2008,cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno.

Kirill Serebrennikov

În 2012, a fost selecționat în competiție la Veneția cu Betrayal,în 2016, (M)ucenic a fost selectat în competiția Un Certain Regardla Cannes, iar Leto a fost proiectat în competiția principală de anul acesta a festivalului. Ca regizor de teatru, Serebrenikov a fost distins cu Premiul Europa și Premiul Daniil Harms, pentru baletul Nureev, în 2017, premiul Masca de aur pentru regia spectacolului de operă Chaadsky sau premiul „Benois de la danse”, în 2018.

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017,chiar în timpul filmărilor la Leto și acuzat de deturnare de fonduri – acuzații calificate de regizor drept „absurde și schizofrenice”. Montajul filmului Leto l-a făcut din arestul la domiciliu.

Reținerea lui Serebrennikov a declanșat o revoltă în lumea artistică mondială pentru că numele său stă înscris pe o operă de valoare: spectacole memorabile, producții cinematografice de calitate. În Rusia, artiștii s-au coalizat imediat pentru el – Natalia Soljenițîna, președinte al Fundației Soljenițîn; Alexandr Kaliaghin, președintele Uniunii Teatrale din Rusia; Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi;regizorii Lev Dodin – director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg –Fiodor Bondarciuk ori Aleksei Gherman au susținut eliberarea regizorului.

Imagine din filmul Leto, de Kirill Serebrennikov

Mihail Barîșnikov a trimis o scrisoare de susținere. Celebrul balerin și coregraf i-a scris: „Rezistă, dragă Kirill. Știi bine că funcționarii, anchetatorii, procurorii și superiorii lor sunt lipsiți de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate și al obscuratismului maniacal individual”.

În trei zile de la arestarea lui Serebrennikov, peste zece mii de iubitori de teatru și film din întreaga lume s-au alăturat petiției care cerea eliberarea lui, printre ei numărându-se și Cate Blanchett, Danis Tanović, Maren Ade ori Volker Schlöndorff.

Serebrennikov plătește pentru tenacitatea cu care își exprimă părerile politice – atât în artă cât și în viața publică, cu toate că de fiecare dată se lovește de cenzură de diverse tipuri. Atunci când a încercat să proiecteze un documentar despre Pussy Riot la Gogol Center, proiecția a fost interzisă de Ministerul Culturii. „Totul se întoarce la cele mai patetice practici sovietice”, a declarat el public, în 2016, într-o discuție despre cenzura artiștilor în Rusia.

Miercuri, Les Films de Cannes proiectează Leto, de la ora 20:15, la Cinema PRO și invită artiștii și iubitorii de teatru și film din România să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov și libertatea de exprimare a artiștilor printr-un mesaj și o fotografie.

Toți spectatorii care doresc să susțină eliberarea regizorului rus de teatru și film sunt invitați să vină la proiecție cu mesajul FREE KIRIL SEREBRENIKOV, să facă parte din fotografia de grup prin care să se alăture artiștilor care susțin judecarea regizorului în libertate – o inițiativă comună a Les Films de Cannes à Bucarest și a Festivalului Național de Teatru.

Proiecțiile și evenimentele din Les Films de Cannes à Bucarest continuă până pe 28 octombrie iar filmul care va închide festivalul este Sunset, de László Nemes (Son of Saul – Grand Prix la Cannes și premiul Oscar pentru film străin, 2016).

Filmul a avut premiera toamna aceasta, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul FIPRESCI. În film îl regăsim pe actorul român Vlad Ivanov. Sunset va fi proiectat duminică 28 octombrie, după gala de închidere care va începe la ora 18:00, la Cinema PRO.

Foto: Kirill Serebrennikov, Leto – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.