Spitalul Special, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/spitalul-special-la-teatrul-national-de-televiziune/

TVR 2 difuzează astăzi, 22 decembrie, de la ora 20.10, „Spitalul special”, o montare pentru televiziune după un scenariu semnat Iosif Naghiu şi Silviu Jicman (premiera tv: 1996). Producţia este realizată după piesa omonimă a lui Iosif Naghiu, distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1993.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2014

Spitalul Special / Din distribuție fac parte: Victor Rebengiuc, Dorel Vișan Vlad Zamfirescu , Dan Bădărău, Doru Ana, Ana Ioana Macaria , Constantin Cotimanis , Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier şi Patric Petre Marin.

Salonul 22 este un salon special și nu o scenă de teatru, cu tot felul de personaje. Aici se încearcă, printr-o metodă originală, eliberarea bolnavilor de toate complexele biografice și readucerea lor într-o stare inițială, biblică, pură… În fond, dacă a existat un măr al cunoașterii, de ce n-ar exista și un măr psihoterapeut al uitării? – spune Victor Rebengiuc

În spitalul în care se încearcă „vindecarea rănilor pricinuite de dictatura odiosului și sinistrei”, se află, printre alții, rănitul Pițu (interpretat de Vlad Zamfirescu), care nimerește în aceeași cameră cu bolnavul Lăutaru (Dan Bădărău), chiar cel care încercase să-l omoare. Conflictele se nasc nu numai între cei doi pacienți din salonul 22, ci și între directorul spitalului – doctorul Burlacu, doctorița Deseară (Ana Ioana Macaria), doctorul Păun (Dorel Vișan) și procurorul militar Suciu (Constantin Cotimanis).

Spitalul Special

Scenariu pentru Tv de Iosif Naghiu si Silviu Jicman, dupa piesa de teatru “Spitalul Special” de Iosif NaghiuSpitalul Special

Data premierei: 23.12.1996

Adaptare: Iosif Naghiu, Silviu Jicman.

Ilustrația muzicală: Lidia Danciu

Scenografia décor: Virgil Popa

Scenografie costume: Gabriela Cernescu

Imaginea: Catalin Gabor

Redactor: Doina Teodoru

Regia: Silviu Jicman

Foto: Spitalul Special – TVR

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.