Spune-mi cât citeşti ca să-ţi spun cât trăieşti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/spune-mi-cat-citesti-ca-sa-si-spun-cat-traiesti/

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea”, realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile „promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională – procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună”, se arată în studiul publicat de revista „Ştiinţe Sociale & Medicină”.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2016

 

Conform acestui studiu, care a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu vârsta de cel puţin 50 de ani, cititorii de cărţi trăiesc cu aproape doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc.

Respondenţii au fost împărţiţi în 3 categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sex, rasă şi educaţie.

Cercetătorii au descoperit, de-a lungul celor 12 ani (durata studiului), că cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.

În studiu, specialiştii au menţionat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un „avantaj în supravieţuire”. În primul rând, cititul promovează „procesul încet, captivant de citire profundă”, o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat”.

„Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raţionaamentul, concentrarea şi abilităţile de gândire critică sunt îmbunătăţite de expunerea la cărţi”, au mai subliniat cercetătorii.

În al doilea rând, cărţile „promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională – procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună”.

Foto: Pasionaţi de lectură – facebook

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.