Stagiunea de marţi seara – primul concert din 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/stagiunea-de-marti-seara-primul-concert-din-2016/

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă şi orgă.

Un articol de Liliana Matei|7 ianuarie 2016

Fernanda Romila s-a născut în 1969 la Bucuresti. A studiat pianul la clasa prof. Lucia Teodorescu şi a absolvit secţiile de Compoziţie (clasa prof. Octavian Nemescu) şi de Orgă ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Bursieră DAAD, a obţinut licenţa în clavecin la Hochschule für Musik – Bremen. A studiat de asemenea clavecinul cu Frédérick Haas la Conservatoire Royal din Bruxelles. A urmat numeroase cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Pierre Hantai, Jordi Savall, Marten Root.

Înregistrează în Belgia, în premieră mondială, sonatele lui J. Vandenbosch. Realizează turnee şi înregistrări în Belgia, Germania, Franţa, Olanda, Irlanda și în Statele Unite.
Ca bursieră a programului de studii postdoctorale MIDAS a făcut cunoscută în România creația lui Gottfried Heinrich Stölzel, un contemporan al lui Bach.

Împreună cu Dan Racoveanu, abordează un repertoriu inedit de orgă la patru mâini și duo orgă – clavecin, programe interpretate la orgile de la St. Eustache, Paris, St. Martin-in-the-Fields, Londra, etc.

În prezent este conferențiar la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universităţii “Spiru Haret” unde predă armonie şi pian.

După absolvirea secţiilor de orgă şi dirijat de orchestră ale Universităţii de Muzică – Bucureşti, Dan Racoveanu îşi continuă studiile la Academia Sibelius – Helsinki. Participă la cursurile unor prestigioase Academii ca: Academia de Muzică Veche – Innsbruck (Austria), Academia Bach – Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach – Stuttgart (Germania) etc. atât în calitate de organist cât şi de dirijor, sub îndrumarea unor profesori ca: Michael Radulescu, Harald Vogel, Jesper Christensen, Christoph Krummacher, Ludger Lohmann.

În 1992 înfiinţează ansamblul baroc « Continuo » specializat în practica interpretativă a perioadei barocului pornind de la studiul surselor de epocă. În 2000, anul Bach, organizează în premieră în România, primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă la Atheneul Român.

Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzica Veche de la Treport pentru a tine un masterclass de orga si basso continuo.

În calitate de organist concertist susţine numeroase recitaluri în ţară precum şi în străinătate: Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda.
În prezent Dan Racoveanu este lector la Universitatea de Muzică din Bucureşti unde predă orgă şi basso continuo, disciplină pe care a introdus-o în planul de învăţământ.

Stagiunea de marţi seara

Marti, 12 Ianuarie 2016, 19:00 – 21:00
Sala mică

Duo de spinetă şi orgă

FERNANDA ROMILA
DAN RACOVEANU

În program, lucrări de: J.S. Bach, C. Ph. Em. Bach, G. Fr. Händel, A. Soler, J. Blanco.
Coproducători: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Fundaţia România de mâine/ Universitatea Spirut Haret, Radio România Cultural, Radio România Muzical

INFO

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

23
/10
/21

Pe 23 și 25 octombrie, pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni de origine română ai momentului, al cărui debut a avut loc pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, continuă să ofere publicului o experiență puternică și inedită despre întuneric și speranță: o serie de recitaluri solo care au loc în întuneric în cadrul evenimentului UNSEEN.CONCERT IN THE DARK – singurul eveniment de muzică clasică din România care propune o experiență muzicală cu lumina stinsă atât în sală, cât și pe scenă.

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

12
/10
/21

Sunt invitați dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și pianistul JOSU DE SOLAUN. Așadar, după o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

11
/10
/21

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).

27
/09
/21

La invitația organizatorilor, Zoli TOTH va cânta la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai, cel mai mare eveniment mondial de recunoaștere culturală și de promovare a relațiilor internaționale prin artă, cultură, știință, inovație și viziune. Celebrul muzician român va susține mai multe concerte, primul fiind chiar pe 1 octombrie 2021, ziua deschiderii Expoziției mondiale.

27
/09
/21

Duminică, 3 octombrie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ambasada Statului Israel în România invită publicul la Concertul Extraordinar „Jerusalem of Gold”, spectacol dedicat intrării în Noul An evreiesc 5782. Concertul va avea loc în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61), începând cu ora 19:00.

27
/09
/21

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 18:30, spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Pentru această reprezentație publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Emanuela Pascu invitată în rolul titular și pe tenorul Teodor Ilincăi în rolul Don José.

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.