Stan Lee, creatorul lui Spider-Man, a murit la vârsta de 95 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/stan-lee-creatorul-lui-spider-man-a-murit-la-varsta-de-95-de-ani/

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viaţă luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2018

Stan Lee (Stanley Martin Lieber) s-a născut pe 22 decembrie 1922, la New York, din părinţi evrei care au emigrat din România, aspect despre care starul a vorbit în timpul vieţii.

Singur sau în colaborare cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditko, el a creat personaje care au făcut istorie – Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor, X-Men, Black Panther şi Ant-Man.

Ultimii ani din viaţa lui Stan Lee au fost tumultoşi. După ce soţia sa, Joan, care i-a fost alături timp de 69 de ani, a murit în 2017, scriitorul a dat în judecată comitetul executiv al POW! Entertainment – companie pe care a fondat-o în 2001 pentru a produce filme, show-uri TV şi jocuri video – cerând daune de 1 miliard de dolari pentru fraudă, însă câteva săptămâni mai târziu a anulat procesul.

În 2009, compania The Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment contra sumei de 4 miliarde de dolari, iar topul celor mai bine vândute filme cu supereroi din istorie este dominat de personaje Marvel.

Considerat de mulţi un vizionar, Stan Lee mărturisea că la început se simţea ruşinat de succesul muncii sale: „Iniţial îmi era ruşine pentru că eram doar un simplu scriitor de benzi desenate în timp ce alţi oameni construiau poduri şi făceau cercetări în medicină. Apoi am început să înţeleg că industria de divertisment este unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa oamenilor. Cred că dacă eşti capabil să distrezi oamenii, atunci faci un lucru bun“, mărturisea Lee într-un interviu pentru Washington Post.

Timp de mulţi ani, industria a fost dominată de DC Comics, care i-a dat lumii pe Superman, Batman, Wonder Woman şi Green Lantern. Însă în perioada 1961-1964, Marvel a revitalizat industria de benzi desenate cu o serie de supereroi plini de defecte şi mai umani. Personajele lui Lee trăiau în lumea reală şi se luptau cu provocările cotidiene, fie că era vorba de plătitul chiriei, de dramele amoroase sau întrebări existenţiale despre scopul vieţii.

Averea lui Stan Lee este estimată la 70 de milioane de dolari.

Stan Lee a primit National Medal of Arts în 2008 şi a fost inclus în The Will Eisner Award Hall of Fame (1994) şi Jack Kirby Hall of Fame (1995).

Foto: Stan Lee – facebook

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.