Stan Lee, creatorul lui Spider-Man, a murit la vârsta de 95 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/stan-lee-creatorul-lui-spider-man-a-murit-la-varsta-de-95-de-ani/

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viaţă luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2018

Stan Lee (Stanley Martin Lieber) s-a născut pe 22 decembrie 1922, la New York, din părinţi evrei care au emigrat din România, aspect despre care starul a vorbit în timpul vieţii.

Singur sau în colaborare cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditko, el a creat personaje care au făcut istorie – Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor, X-Men, Black Panther şi Ant-Man.

Ultimii ani din viaţa lui Stan Lee au fost tumultoşi. După ce soţia sa, Joan, care i-a fost alături timp de 69 de ani, a murit în 2017, scriitorul a dat în judecată comitetul executiv al POW! Entertainment – companie pe care a fondat-o în 2001 pentru a produce filme, show-uri TV şi jocuri video – cerând daune de 1 miliard de dolari pentru fraudă, însă câteva săptămâni mai târziu a anulat procesul.

În 2009, compania The Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment contra sumei de 4 miliarde de dolari, iar topul celor mai bine vândute filme cu supereroi din istorie este dominat de personaje Marvel.

Considerat de mulţi un vizionar, Stan Lee mărturisea că la început se simţea ruşinat de succesul muncii sale: „Iniţial îmi era ruşine pentru că eram doar un simplu scriitor de benzi desenate în timp ce alţi oameni construiau poduri şi făceau cercetări în medicină. Apoi am început să înţeleg că industria de divertisment este unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa oamenilor. Cred că dacă eşti capabil să distrezi oamenii, atunci faci un lucru bun“, mărturisea Lee într-un interviu pentru Washington Post.

Timp de mulţi ani, industria a fost dominată de DC Comics, care i-a dat lumii pe Superman, Batman, Wonder Woman şi Green Lantern. Însă în perioada 1961-1964, Marvel a revitalizat industria de benzi desenate cu o serie de supereroi plini de defecte şi mai umani. Personajele lui Lee trăiau în lumea reală şi se luptau cu provocările cotidiene, fie că era vorba de plătitul chiriei, de dramele amoroase sau întrebări existenţiale despre scopul vieţii.

Averea lui Stan Lee este estimată la 70 de milioane de dolari.

Stan Lee a primit National Medal of Arts în 2008 şi a fost inclus în The Will Eisner Award Hall of Fame (1994) şi Jack Kirby Hall of Fame (1995).

Foto: Stan Lee – facebook

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.

20
/04
/17

Artistul multimedia Nikita Golubev a transformat mai multe autovehicule murdare din Moscova în adevărate opere de artă. Sub pseudonimul "ProBoyNick", Golubev a pictat, în ultimele două săptămâni, diverse desene pe mai multe mașini din capitala Rusiei și a distribuit online fotografiile cu operele create. Artistul rus realizează aceste desene folosindu-se de degete și pensule.

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

05
/04
/17

“Rerotikon”, prima expoziție de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din București, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducție a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinație cu tușa mult mai recentei Școli de la Cluj.

30
/03
/17

Prințul Charles a sosit, în această dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.